Algortym rysowania linii.

0

Witam;)

Potrzebuje na gwalt;) algorytmu rysowania linii z tym ze linie ta chce rysowac w trybie tekstowym...;) Czy ktos ma cosik takiego?

Tradycyjnie jestem dozgonnie wdzieczny za pomoc...;)

take care,

Wodzu--take care,

Wodzu

0

teksotwym to chyba tylko z ASCII

for i:=0 to 10 do
writeln('|');

xor :P

for i:=0 to 10 do
write('-');

masz linie ;)

0

A '/' i '\' ??
A tak serio, to nie wiem co rozumiesz przez słowo "linia" w trybie textowym.. :-) --Delphi 4 + 6

Skysh The God, Your Slave

0

Jeżeli rysujesz linie z punktu (x1, y1) do (x2, y2), przy założeniu, że x1 &lt x2 i y1 &lt y2 to liczysz tak:

czy (x2 - x1) &gt (y2 - y2)
tak {
ilość_segmentów:=y2 - y1 + 1;
długość_segmentu:=(x2 - x1 + 1) / ilość_segmentów;
rysuj_linie_poziome(ilość_segmentów, długość_segmentu, od y1 do y2)
}
nie {
analogicznie;
}

Wymaga tylko ulepszeń i można robić...--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Jejus......czy Wy widzieliscie kiedykolwiek algorytm rysowania linii?;)

Prosze o wypowiedz kogos kto ma o tym jakies pojecie...

Dzieki za rady {hello}

--take care,

Wodzu

0

A co? Mój nie działa?--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

http://www.programming.enter.net.pl/grafika/tryb13h.html

na tej stronie jest pelny dzialajacy przyklad rysowania lini w pascalu, ktory bardzo latwo jest przerobic do tego co ty chcesz.

0

cepa napisał:
http://www.programming.enter.net.pl/grafika/tryb13h.html

na tej stronie jest pelny dzialajacy przyklad rysowania lini w pascalu, ktory bardzo latwo jest przerobic do tego co ty chcesz.

Tylko taki mały szczegół. Tryb 13h z tego co mi wiadomo nie jest trybem tekstowym.

Wodzu w ogóle nie mogę załapać jak chcesz narysować linię w standardowym trybie tekstowym.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

&gtWodzu w ogóle nie mogę załapać jak chcesz narysować linię w standardowym trybie tekstowym.

Myślę, że on chce mieć jakby dwuwymiarową tablicę, na której będzie rysował różne rzeczy i wywalał na ekran w taki sposób, że pixelom będą odpowiadały znaczki ascii. Czyli jest sobie tablica [0..79, 0..24] (chyba tyle tekstu można wrzucić na ekran?) i można na niej narysować linię powiedzmy od 0, 0 do 4, 4 i będzie to wyglądało np. tak:

x
x
x
x

Mam rację?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

cepa dzieki za link ale to jest algorytm na rysowanie linii w rozdzielczosci 320x240 a ja prosilem o ASCI.
thenkles zrozumial o co mi chodzi, wybaczcie jesli nie bylem zbyt precyzyjny w swej prosbie.

Trudno jest zastosowac jakis algorytm z tych co widzialem bo wszystkie uzywaja trybow graficznych i zwiazanych z nimi wlasciwosci, natomiast ja bym chcial wydziargac linie w ASCI:)
Tak wiem ze to moze dosc dziwne...

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi {browar} --take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
cepa dzieki za link ale to jest algorytm na rysowanie linii w rozdzielczosci 320x240 a ja prosilem o ASCI.
thenkles zrozumial o co mi chodzi, wybaczcie jesli nie bylem zbyt precyzyjny w swej prosbie.

Trudno jest zastosowac jakis algorytm z tych co widzialem bo wszystkie uzywaja trybow graficznych i zwiazanych z nimi wlasciwosci, natomiast ja bym chcial wydziargac linie w ASCI:)
Tak wiem ze to moze dosc dziwne...

To może wykorzystaj algorytm Bresenhama rysując na tablicy znaków (np. Tablica: array [WysokośćOkna, SzerokośćOkna] of Byte;) i wypełniaj np. znaczkami X w miejscu gdzie ma się pojawić punkt. Jeżeli chcesz otrzymać dokładniejsze linie to możesz używać /\|- w zależności od kąta pod jakim jest rysowana linia (a dokładniej stosunku DeltaY/DeltaX)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Chetnie skorzystam z tego algorytmu, tylko skad go wziasc?;)--take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
Chetnie skorzystam z tego algorytmu, tylko skad go wziasc?;)

Google: "algorytm Bresenhama" ;)
A tak w ogóle to chyba następne do działu algorytmy :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Okej, juz rozpracowalem ten algorytm, przerobilem na ASCi i rysuje w buforze... [hurra] --take care,

Wodzu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1