problem !

0

Jak zrobić procedure która zapisuje zawartość richedit do pliku z opendialog, ale jako kopia.

NP. plik z opendialog nazywa się plik1.txt. Po wywołaniu procedury, program ma zapisać zawartość richedit do pliku plik1_kopia.txt. Problem występuje z rozszerzeniem pliku (na razie jestem w stanie zrobić: plik1.txt_kopia.txt).

Ktoś wie może jak to rozwiązać

(katalog ten sam co plik richedit)

????????

0

NP. plik z opendialog nazywa się plik1.txt. Po wywołaniu procedury, program ma zapisać zawartość richedit do pliku plik1_kopia.txt. Problem występuje z rozszerzeniem pliku (na razie jestem w stanie zrobić: plik1.txt_kopia.txt).

Zakładając, że mamy 3literowe rozszerzenie, usuń 4 znaki od prawej (np. Delete). Do otrzymanego ciągu dodaj '_kopia' i ustaw dodaj rozszerzenie (chyba, że samo dodaje - np. SaveDialog).--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
Zakładając, że mamy 3literowe rozszerzenie, usuń 4 znaki od prawej (np. Delete).

ChangeFileExt rulez!!--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

ChangeFileExt zmienia jedynie rozszerzenie. Z tego postu wynika, że trzeba zmienić nazwę pliku.
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
ChangeFileExt zmienia jedynie rozszerzenie. Z tego postu wynika, że trzeba zmienić nazwę pliku.

A coś takiego:

Nowa_Nazwa:=ChangeFileExt(Stara_Nazwa, '') + '_kopia.txt'

to co?--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

W takim razie tak też można:
Nowa_Nazwa:=ChangeFileExt(Stara_Nazwa, '_kopia.txt');
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Wielkie dzięki - sprawdze wszystkie możliwości !!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1