delphi - kilka problemów z drukowaniem

0

Mam kilka pytań i proszę o pomoc...

  1. Z pliku dokument1.dat do RichEdit zostaje załadowany tekst,
    następnie drukuję go przy pomocy klucza:

      begin
      if PrintDialog1.Execute then
      RichEdit1.Print('data\\plik.dat');
      end;
    

1 - co zrobić aby tekst drukował się bez wyświetlania PrintDialog
2 - co zrobić aby się drukował tylko zaznaczony text, przy kliknięciu tego samego klawisza drukuj

  1. Z pliku dokument2.dat do ListBox zostaje załadowany zbiór tekstowy,
    następnie wyświetlam go w Label zgodnie z wybraną pozycją w ListBox

     begin
     Label1.Caption := ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex];
     end;
    
            1- co zrobić aby zawartość labela lub zaznaczony wiersz w ListBox się wydrukował
               tak aby nie obcinał zdania na końcu kartki, ale drukował dalej od nowego wiersza.
    
                po zastosowaniu takiego klucza niestety obcina...
    
                   begin
                      with Printer do
                         begin
                            BeginDoc;
                              Canvas.TextRect(Rect(200,200,PageWidth-100,PageHeight-100),
                               200, 200, ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex]); // lub Label1.Caption
                            EndDoc;
                         end;
                   end;
    
            2 - ...no i znowu ten dialog... jak drukować bez okna drukarki ?
    

Bardzo będę wdzięczny za pomoc....

                                                                    Zbyszek

[email protected]

0

Zbych napisał :
...
begin
if PrintDialog1.Execute then
RichEdit1.Print('data\plik.dat');
end;
1 - co zrobić aby tekst drukował się bez wyświetlania PrintDialog

wystarczy:
RichEdit1.Print('wydruk testowy');

0

....ale co z dialogiem on i tak się pojawia hmm...

0

No to jest ciekawe, ale sprawdzę przy okazji na innych drukarkach, na mojej (EPSON)
wydruk idzie Od razu (jeśli mam ustawiony traktor oczywiście).

0

drukowałem na Lexmark Z11 i niestety pokazuje się okno drukarki....

0

szczerze powiedziawszy to lexmarki zdaje się tak mają, bo mnóstwo funkcji sterujących drukarką jest realizowane programowo przez sterownik w windowsie, a nie przez hardware w drukarce (z tego co słyszałem lexmarki nie chodzą pod czystym dosem). A to oznacza, że jeśli driver ma swoją skojarzoną aplikację wywołującą standardowy Print Dialog to możesz mieć nie lada problem z jego pominięciem.

pozdro {hello} --Michał
TJS group
delphi 5,6
" Praktyka - to jest wtedy gdy wszystko działa lecz nikt nie wie dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy nic nie działa ale wszyscy wiedzą dlaczego,
My łączymy teorię z praktyką
NIC NIE DZIAŁA I NIKT NIE WIE DLACZEGO "

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1