Co chcialbys zobaczyc w ksiazce?

0

Wlasnie mam do przygotowania ksizke Delphi 7 Studio. Ćwiczenia zaawansowane. Stad
moje pytanie. Co chcialbys w takiej ksiazce zobaczyc? Zanaczam, ze maja to byc wlasnie cwiczenia dla
ludzi, ktorzy juz wiedza co to jest zmienna, petla, czy instrukcja warunkowa.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Może jakieś ćwiczenia z algorytmiki i struktur danych (grafy, wyszukiwanie, drzewa itp.).

No i D7Personal na płytce :).--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

To ma się ograniczać tylko do Delphi 7, czy raczej zakres trochę szerszy?
Wydaje mi się, że dla ludzi, którzy mają już podstawy za sobą najbardziej przydatne okazałyby się ciekawostki dotyczące tego, czego w pomocy nie ma. Nietypowe zastosowania. Na pewno DirectX (podobno od D7 są już oficjalne nagłówki) i OpenGL (choć już dawno jest opengl.pas, to w dokumentacji na ten temat bardzo mało). Zapewne WinAPI, którego wielu programistów Delphi nie zna, lub omija z daleka.
Pewnie jeszcze coś by się znalazło.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Ja tam osobiście lubie sprawy sieciowe.
Powiedzmy wszystko co się da zrobić na Socketach :)
Np. Client i Server FTP i inne takie--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

ja chcĘ opis sposobu uzycia funkcji winapi operujacych w zasobach jaichs exeko (wyciaganie, zamiana itp.)--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

Może zabawa funkcjami biosu.--Pamiętaj - nie siedz za dużo przed komputerem.

0

swiety napisał:
Może zabawa funkcjami biosu.

W Delphi bez assemblera? To też bym chciał zobaczyć :D --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

swiety napisał:
&gtMoże zabawa funkcjami biosu.

Nawet użycie assemblera na niewiele się zda, ponieważ użycie większości przerwań w programach okienkowych nie jest chyba dozwolone (z tego co mi wiadomo). Wyjątkiem są tricki z użyciem przerwań pozwalające na przykład oszukać na chwilę Windows i wskoczyć w ring0, ale to już inna historia...--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

Przede wszystkim CD odpada - do ksiazek tej serii nie sa dolaczane zadne CD...

Co do spraw sieciowych. W Delphi 7 jest juz standardowo Indy 9 wiec moze wykorzystanie tych
komponentow?

Dzieki i czekam na wiecej...
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Opis podstaw programowania w Delphi czyli opis WinApi. DELPHI to potężne narzędzie wizualne ale większość rozwiązań opiera się na funkcjach WinApi. Poznajmy to głębiej.
Drobne programy nie będą zajmować po 300-400KB tylko 20-40KB a to jest różnica?
Otwarcie okna w delphi to ok. 300kB a ten program nic nie robi. Za nic nie robienie to powinno być 16-20kB. Dlatego uważam , że powinno być jak najwięcej o WinApi.

{hello} Arkadiusz Biernacki Szczecin (abj) [email protected]

0

Dryobates napisał:
swiety napisał:
&gtMoże zabawa funkcjami biosu.
&gt
W Delphi bez assemblera? To też bym chciał zobaczyć :D

Ja też, dlatego tak napisałem. hmm... --Pamiętaj - nie siedz za dużo przed komputerem.

0

W kazdym badz razie pierwszy rozdzial to bedzie przedstawienie Delphi 7, czyli nowosci w Delphi 7 i
porownanie do Delphi 6. Drugi rozdzial to moze bedzie projektowanie aplikacji internetowych.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
W kazdym badz razie pierwszy rozdzial to bedzie przedstawienie Delphi 7, czyli nowosci w Delphi 7 i
&gt
porownanie do Delphi 6. Drugi rozdzial to moze bedzie projektowanie aplikacji internetowych.

co do drugieg jestem za, co do pierwszego, to szkoda papieru :P i tak nikt nie przeczyta (sorry Adam za szczerość)--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0

&gtco do drugieg jestem za, co do pierwszego, to szkoda papieru i tak nikt nie przeczyta (sorry Adam za
szczerość)

czemu nie? poza tym mam takie zlecenie od wydawcy.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Spin napisał:
&gtco do drugieg jestem za, co do pierwszego, to szkoda papieru :P i tak nikt nie przeczyta (sorry Adam za szczerość)

Tak musi byc niestety w kazdej ksiazce i jeszcze co to Delphi :P

--
||===

0

Adam Boduch napisał:
Drugi rozdzial to moze bedzie projektowanie aplikacji internetowych.
Chyba nie kolejna przeglądarka internetowa?--Pamiętaj - nie siedz za dużo przed komputerem.

0

&gtChyba nie kolejna przeglądarka internetowa?

Nie, chodzi mi tutaj o protokul HTTP, przesylanie e-maili FTP itp...
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Rozwinięcie tematu Iterface'ów . Właśnie jestem po walce z wykorzystaniem techniki Ole Automation i jest to mocno zamotane. Myślę, że nie tylko ja bym chętnie poczytał więcej o tym, bo help jest mocno spłycony, a Win SDK nie zawsze dokładnie odpowiada temu co jest w modułach delphi.--Michał
TJS group
delphi 5,6
" Praktyka - to jest wtedy gdy wszystko działa lecz nikt nie wie dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy nic nie działa ale wszyscy wiedzą dlaczego,
My łączymy teorię z praktyką
NIC NIE DZIAŁA I NIKT NIE WIE DLACZEGO "

0

Win Api, technologia OLE.
Można by w dodatku (jak by taki był) opisać proces robienia instalacji przykładowej aplikacji (jakie pliki,co i jak) przy pomocy np. install shield.
Była by to jedyna książka z takim opisem. {brawo}
Jak kompilować programy by te chodziły na innym kompie.--Pamiętaj - nie siedz za dużo przed komputerem.

0

To ja dorzucę jeszcze prośbę o zrobienie jakoś porządnie dokowania i wariantów.--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

Sorry, swiety, ale to maja byc "cwiczenia zaawansowane", wiec raczej nie wypada opisywac procesu
kompilacji programow. WinAPI bedzie, a tworzenie instalki przy pomocy InstallShield to nie jest chyba tak
duzy problem - poza tym temat wykracza poza ramy ksiazki.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Moja propozycja co do ksiązki o delphi 7 ( całkiem niedawno sie przesiadłem)
to to ze moze by wkoncu opisać praktyczne a nie tylko powierzchownei wykorzystanie niektórych komonentów z delphi, takich jak listview, listbox, sortowanie ich , i inen rzeczy z nimi zwiazane. co do sieciowych rzeczy to indy moze być choziarz wiele zawansowanych programistów wykorzystuje ICS , to moze by wkoncu opisac jak zrobić pasek postepu ściagnaego pliku, alebo przykałd jak zrobic jakiegos grabbera do sciagania obrazków z netu, przykłądów mozna wiele , lecz lepiej zeby miały jakies praktyczne zastosowanie.
fajnie by było by moze na poczatku takiej ksiazki znalazły sie troche bardziej zawansowane algorytmy np. jak zrobic by liczby liczby wyswietlane z petli np 1 do 120 wypisywane w memo miały format 3 cyfrowy:
001,002 ... 054 ... 086 ... 100 ... 120

szło by duzo wymieniac przykładów

to by było na tyle moich propozycji


Ososbiscie uważam ze D7 jest gorsza od D6

--GeniusWarez Will Reborn.

0

genius23 napisał:
fajnie by było by moze na poczatku takiej ksiazki znalazły sie troche bardziej zawansowane algorytmy np. jak zrobic by liczby liczby wyswietlane z petli np 1 do 120 wypisywane w memo miały format 3 cyfrowy:
001,002 ... 054 ... 086 ... 100 ... 120

Rzeczywiście bardzo skomplikowany algorytm:
uses
StrUtils;

var
S, S1: string;
A: Integer;
begin
for A := 0 to 100 do
begin
S := IntToStr(A);
Memo1.Lines.Add(StuffString('000', 4-Length(S), 3, S));
end;
end;

Skomplikowany algorytm to jakby przedstawił algorytm kompresji fraktalnej obrazów o współczynniku kompresji minimum 1000:1, kompresującego dowolny obraz o rozmiarach max 800x600 w czasie mniejszym niż dwa dni.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
&gtSkomplikowany algorytm to jakby przedstawił algorytm kompresji fraktalnej obrazów o współczynniku kompresji minimum 1000:1, kompresującego dowolny obraz o rozmiarach max 800x600 w czasie mniejszym niż dwa dni.

A jakby jeszcze na obrazku bylo potem widac mniej wiecej to samo co przed kompresja, to juz byloby miodowo.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
A jakby jeszcze na obrazku bylo potem widac mniej wiecej to samo co przed kompresja, to juz byloby miodowo.

pq to nie żart. Naprawdę istnieją systemy kompresji fraktalnej w których stopień kompresji mocno przekracza 1000:1, a jakość jest praktycznie ta sama. Jednak firmy dysponujące taką technologią każą sobie słono płacić za taką przyjemność. Druga rzecz, że nie ma uniwersalnego algorytmu, który skompresowałby każdy obraz i to w krótkim czasie.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

oj jo jo jo jo

panowie naprawde wasz lubie
ale pytanie było: Co chcialbys zobaczyc w ksiazce?

to były moje propozycje
co do zawansowananych algorytmów
, to moez napisze tak ty wiesz , on wie ale 5000 pogramistów nie wie , i to oni kupia te ksiazkę , bo uznają ze skoro są to Ćwiczenia zawansowane to sie moze wkoncu dowiedzą.

Myśle ze najlepszym odzwierciedzleniem tego co powinno sie znalezc w ksiażce powinny byc co ciekawsze tematy z tego forum!!!

No moze by pan napisął w tej ksiazce jak podłaczyc D7 do MySQL, ja to wiem ale inni mogą nie wiedzieć

--GeniusWarez Will Reborn.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1