POTRZEBNA SZYBKA POMOC

0
  1. Omow pojecie semontycznej poprawnosci algorytmu. podaj przyklad dowodu poprawnosci algorytmu Euklidesa najwiekszego wspolnego dzielnika 2 liczb calkowitych dodatnich. Narysuj schemat blokowy tego algorytmu.
  2. podaj okreslone procedury oraz wymien ich rodzaje. Rozpatrzymy nastepujaca deklaracje procedur:
    FUNCTION f(a: integer):integer;
    BEGIN
    IF a=0 THEN f:=0
    ELSE f:=f(a1)+2a-1
    ENDL;
  3. Podaj okreslenie zlozonosci obliczeniowej algorytmu Oszacowac zlozonosc czasowa algoryttmu obliczenia wartosci funkcji:
    f(n)=2do potegi 2n;
    okresl dla dowolnej liczby calkowitej nieujemnej wg kryterium jednorodnego. Narysuj schemat blokowy algorytmu.
  4. Omow pojecie procedury i napisz funkcje rekurencyjna obliczania silni.
  5. omowic pojecie schematu blokowego i napisac program dla podanej funkcji wielomianu.
    Za szybko pomoc bede niezmmiernie wdzieczny-jutro mam z tego egzamin poprawkowy!!!!!!!! {browar}
0

murin napisał:

  1. Omow pojecie procedury i napisz funkcje rekurencyjna obliczania silni.
    function Silnia(N : Cardinal) : Cardinal; *nie pamiętam, czy w TP był typ Cardinal hmm...
    begin
    if N &lt 1 then
    Silnia := 1
    else
    Silnia := Silnia(N-1)*N;
    end;

Co to jest procedura? Sprawdź w pomocy, encyklopedii, albo innych źródłach.

  1. Podaj okreslenie zlozonosci obliczeniowej algorytmu Oszacowac zlozonosc czasowa algoryttmu obliczenia wartosci funkcji:
    f(n)=2do potegi 2n;
    okresl dla dowolnej liczby calkowitej nieujemnej wg kryterium jednorodnego. Narysuj schemat blokowy algorytmu.

Mogę się mylić, ale złożoność tego algorytmu wynosi O(log przy podst. 2 z n)
Co to jest złożoność obliczeniowa? Tak jak wyżej.

  1. omowic pojecie schematu blokowego i napisac program dla podanej funkcji wielomianu.

Pojęcie schematu blokowego tak jak wyżej. Drugiej części polecenia nie rozumiem.

  1. Omow pojecie semontycznej poprawnosci algorytmu. podaj przyklad dowodu poprawnosci algorytmu Euklidesa najwiekszego wspolnego dzielnika 2 liczb calkowitych dodatnich. Narysuj schemat blokowy tego algorytmu.

Gdzie mam narysować ten schemat?
Dowodu poprawności nie dam ci. Nigdy nie mogłem tego załapać... {glowa}

  1. podaj okreslone procedury oraz wymien ich rodzaje. Rozpatrzymy nastepujaca deklaracje procedur:
    FUNCTION f(a: integer):integer;
    BEGIN
    IF a=0 THEN f:=0
    ELSE f:=f(a1)+2a-1
    ENDL;

Tego polecenia nie rozumiem--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http:*www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1