Konwersja GIF na JPEG

0

Witam

Prosze o pomoc jak w Delphi oraz w C++ skonwertowac obraz GIF na JPEG i odwrotnie ?

0

XXX napisał:
Prosze o pomoc jak w Delphi oraz w C++ skonwertowac obraz GIF na JPEG i odwrotnie ?

Zacznijmy od tego, że GIF i JPEG operują na kompletnie innych paletach kolorów.
GIF wykorzystuje max 256 kolorów, a JPEG ponad 16 mln. O ile kompresja GIF na JPEG może się dokonać z dosyć małymi stratami (obraz straci ostrość, ale nie kolory) to konwersja w drugą stronę jest dosyć kłopotliwa. Trzeba najpierw przekonwertować obraz na 256 kolorów, co wiąże się z dużymi stratami jakości. Poza tym wcześniejsza konwersja na JPEG spowodowała utratę ostrości i obrazy kompresowane na GIF nie uzyskają już takiego stopnia kompresji jak z BMP.

Jeżeli nadal masz ochotę bawić się w konwersję to musisz po prostu użyć formatu BMP jako pośredniego. JPEG jest obsługiwane przez Delphi, a GIFy można wyświetlić np. w RxGIFAnimator z pakietu RXLib.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

nie wiem, jak to wyglada w delphi, ale w c++ musisz miec zainstalowane sdk i wtedy powinienes znaleŹĆ jakas funkcje w msdn, ja uzylem zewnetrznego freeware'owego kompresora, ktory nazywa sie jpeg6b i na googlach znajdziesz go bez problemu. wywolujesz go sobie wtedy uzywajac np. polecenia system(polecenie_systemowe);

pozdrawiam
Uranos

0

musze sie poprawic, a raczej uscislic:
to co napisalem o sdk i msdn dotyczy oczywiscie tylko VC++. w BCB jest chyba jakis gotowy komponent.
pozdrawiam
Uranos

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1