[DelphiX] tablica tiles'ow ?

0

pytanie dotyczace DelphiX :

mam taka tablice i ja wypelniam
var arr : array[0..9,0..199] of integer = (tutaj wstawiam 2000 elementow :)) ;

w petli rysuje sobie dla kazdej komorki w tablicy obrazek 64x64 i tak to wyswietlam na surface, tylko ze juz po dojsciu do 1000 -ego elementu, dalsze przypisane tiles'y
nia sa juz wyswietlane :( czemu ?
moze trzeba jakos operowac pamieca (alokowanie i zwalnianie) ?

--Source of life - Programming,
Skateboarding,
Metal.

0

dev_il napisał:
&gt
&gtmam taka tablice i ja wypelniam
&gtvar arr : array[0..9,0..199] of integer = (tutaj wstawiam 2000 elementow :)) ;
&gt
&gtw petli rysuje sobie dla kazdej komorki w tablicy obrazek 64x64 i tak to wyswietlam na surface, tylko ze juz po dojsciu do 1000 -ego elementu, dalsze przypisane tiles'y
&gtnia sa juz wyswietlane :( czemu ?
&gtmoze trzeba jakos operowac pamieca (alokowanie i zwalnianie) ?
&gt
&gt
&gt
&gt--
&gtSource of life - Programming,
&gt Skateboarding,
&gt Metal.

0

Nie wiem jak ty chcesz ze stringów wtopić obrazek ;) dobra zartuje

teraz takie cos

pierwszy wymiar tablicy nie jest równy drugiemu wymiarowi tablicy

jeden to 10 a drugi to 200

10 * 200 to 2000

ALE

ja masz pętlę dochodzącą do 200 to będzie wywalało błąd typu list index of bounds

poprawna pętla to by była:

var
i,i2 : integer;
begin
for i:=0 to 9 do
for i2:=0 to 199 do
begin
i tutaj kod będzie wykonywany dla kazdej częsci tablicy
end;
end;

chyba o to ci chodziło :)

0

hmmmm nie za bardzo o to mi chodzilo ;)

gdy zrobie tablice:
var arr : array[0..9,0..99] of integer = (tutaj wstawiam 1000 elementow ) ;
to wszystko jest ok - rysuje kazdego tile'sa,
lecz gdy powieksze w jakikolwiek sposob ta tablice to wiecej tail'sow nie wyswietli :(

a ta petle to mam taka sama jak podales (a niby jak inaczej mialbym to zrobic :P)
:-)

A moze zrobic 2 tablice po 1000 elementow ?

--Source of life - Programming,
Skateboarding,
Metal.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1