[OT] Encyklopedia Delphi

0

Wpadlem na pewien pomysl stworzenia nowego dzialu w Delphi. Bylby to manual (help) pisany przez wszystkich
odwiedzajacych ten serwis. Calosc bylaby oparta na MySQL i kazdy moglby dodac jakies pojecie - przyklad:


ShellExecute(tutaj parametry)

Polecenie to sluzy do tego i tego, zawiera takie parametry (tu opis parametrów)

tu przyklady uzycia

Kazdy moglby do czegos takiego dodac komentarz itp. W ten sposob stworzylibysmy wielka encyklopedie
dotyczaca Delphi. Byloby to pierwszym krokiem w pisaniu serwisu w PHP. Oczywiscie nalezaloby pomyslec
jeszcze nad paroma szczegolami (stworzenie cos na wzor spisu tresci itp.).

--
Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Pomysł świetny, tylko kto będzie sprawdzał poprawność wpisów?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

He, he , Dryobates, bedziesz mial swojego helpa po polsku :)))
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
He, he , Dryobates, bedziesz mial swojego helpa po polsku :)))
&gt
Wiesz, że to nie dla mnie (no może pośrednio) tylko dla tych co mają problemy z angielskim.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

No, beda jacys moderatorzy (ochotnicy).--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
No, beda jacys moderatorzy (ochotnicy).

Tylko, że oni muszą posiadać dużą wiedzę. Może na podstawie komentarzy powinni zmieniać wpisy?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

A jak ktos pomyli się w wpisie i napisze
shellexecute('plik',open); :]

to dajcie mu shita ;]

ale jezeli cosik moge sprawdzac - mam pwena wiedze na temat :P

0

A będzie to potem można zrzucić do offline?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Mi sie podoba :)
Jakby co to moge tez cos zweryfikowac.--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Adam Boduch napisał:
W ten sposob stworzylibysmy wielka encyklopedie dotyczaca Delphi.

A dlaczego tylko o Delphi ?--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

MCkawa napisał:
Adam Boduch napisał:
&gtW ten sposob stworzylibysmy wielka encyklopedie dotyczaca Delphi.
&gt
&gtA dlaczego tylko o Delphi ?
&gt
Bo większość z osób tu będących pisze w Delphi. Poza tym, jeżeli wypaliłoby to z Delphi, to czemu by nie wziąć się za inne języki...--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Nameczymy sie, natrudzimy, napiszemy, a za dwa tygodnie encyklopedia bedzie na 5 innych stronach pod cudzymi nazwiskami....

Sorry, jestem w jakims ponurym nastroju--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Sorry, jestem w jakims ponurym nastroju

Zauważyłem :)

Nameczymy sie, natrudzimy, napiszemy, a za dwa tygodnie encyklopedia bedzie na 5 innych stronach pod cudzymi nazwiskami....

Ale będziemy mieli tą satysfakcję, że to my zrobiliśmy. Poza tym istotne jest nie to, kto to zrobił, tylko to, że wszyscy będziemy mogli z tego skorzystać.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Moim zdaniem świetny pomysł. Taka encyklopedia mogła by się doczekać wydania na CD naprzykład.. A wiecie ile korzyści by miala spoleczność z takiej kopalni wiedzy. Ileż to sie natrudziłem jak skleić wszystkie po kolei kropka po kropce. A tak mógłbym(lub kto kolwiek inny) sięgnąc do takiej encyklopedi i zobaczyć jak to powinno być. Jednak powinien ktoś sprawować kontrolę nad poprawnością informacji aby to nie było bublem w jakiejś częsci.--Powodzenia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

0

zawsze można wpisać ShellExecute
--Szymek

Doświadczenie - jest to coś co zdobywasz tuż po chwili kiedy go potrzebowałeś.

0

Adam Boduch ? nie podlizując się uczę się Delphi z kursu napisanego przez właśnie niego:):D

0

pomysl Encyklopedii jest super :)
jezeli chodzi o moderatorow tego czegos to uwazam ze powinni nimi byc pq i Dryobates, wedlug mnie te dwie osoby posiadaja najwieksza wiedze (dotyczaca programowania w Delphi) z zarejestrowanych forumowiczow :)

to jak panowie? zgadzacie sie ? ;)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
to jak panowie? zgadzacie sie ? ;)

Ja mógłbym się w to pobawić, ale wydaje mi się, że dwie osoby do sprawdzania tych wpisów to może być mało...--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

LKS napisał:
&gtjezeli chodzi o moderatorow tego czegos to uwazam ze powinni nimi byc pq i Dryobates, wedlug mnie te dwie osoby posiadaja najwieksza wiedze (dotyczaca programowania w Delphi) z zarejestrowanych forumowiczow :)
&gt
&gtto jak panowie? zgadzacie sie ? ;)

Coz, ja nieco powatpiewam co do mojej wielkiej wiedzy, jestem po prostu gadatliwy (to jest moj 1001 post ;)) ). Na pewno bardzo malo wiem o DelphiX, o jakichkolowiek rozwiazaniach zwiazanych z siecia, o problemach bazodanowych, generalnie o wszytskim co wykracza poza czyste D6PE. Nie wiem tez, czy starczy mi czasu. Ale moge sprobowac.

Aha, teraz bedzie trudno, bo nie mam Delphi ani moich ksiazek, a sprawdzanie 'wpisow' do encyklopedii bedzie pewnie czesto wymagalo testowania proponowanych rozwiazan i konsultacji z Delhpi help. Moze jednak to sie zmieni, przynajmniej co do Delphi, bo ksiazek z Polski nie bede poczta sprowadzal, ani nie bede tu wydawal kasy na nie.
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Naprawdę dobry pomysł !!!

Przyspieszy to wyszukiwanie, tego, co na daną chwilę jest potrzebne.

Natomiast, aby ktoś nie modernizował tego, co stworzymy i podpisywał się jako swoje można by ją stworzyć w formacie PDF.

Lecz problem z tym, kto to będzie zbierał i uaktualniał plik PDF.

W początkowej fazie pojawi się na pewno lawina „przepisów”.

Pozostałą kwestią są duplikaty, czyli weryfikacja tych samych „przepisów”.
--Pozdrowienia dla całego FORUM !!!

Marco_99

0

Co jak co ale ja jeszcze polecam Ziombera i tego skromngo _LKS_a :)
---=-OiDnus-=-

0

Pomysł rewelacyjny!
Mogš być tylko pewne kłopoty z realizacjš - aby było w pełni wiarygodne wymagać będzie weryfikacji czyli
pracy i to od tych najwięcej wiedzšcych - czyli tez najbardziej zapracowanych.
Natomiast myślę ,że gdyby pomysł wypalił i zaczšł spełniać nasze oczekiwania , możnaby próbować
zainteresować Borlanda patronowaniem przedsięwzięciu - rozwišzałoby to problem plagiatów , a może też i dało
dostęp do nowych materiałów.
--Pzdr.
W.

0

Marco_99 napisał:
W początkowej fazie pojawi się na pewno lawina „przepisów”.
Pozostałą kwestią są duplikaty, czyli weryfikacja tych samych „przepisów”.

Trzeba będzie wprowadzić sortowanie według alfabetu. Znacznie ułatwi to znajdowanie duplikatów. Poza tym jeżeli będzie wyszukiwarka tak jak na forum, to znalezienie duplikatów pownno być już wyjątkowo proste. A i proponowałbym wprowadzić ograniczenie możliwości wpisywania tylko dla osób zarejestrowanych. Zmniejszy to liczbę śmieci.

Natomiast, aby ktoś nie modernizował tego, co stworzymy i podpisywał się jako swoje można by ją stworzyć w formacie PDF.
Lecz problem z tym, kto to będzie zbierał i uaktualniał plik PDF.

Inni też mogą to umieścić w PDFach. To chyba nie jest najlepszy pomysł.

Przyspieszy to wyszukiwanie, tego, co na daną chwilę jest potrzebne.

Będziemy mieli nasz odpowiednik msdn :D --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Nakładem wydawnictwa Nakom ukazała się już encyklopedia po polsku.
Może zaoszczędzić dużo czasu i po prostu uzupełnić ją.

0

Zalozenia sa takie:

  • dodac kolejne haslo bedzie mogla tylko osoba zarejestrowana
  • kazdy bedzie mogl napisac komentarz i/lub suplement do owego hasla
  • na tym etapie nie bedzie tego off-line (ma byc na bierzaca aktualizowane i poprawiane)
  • blokowania duplikatow
  • oczywiscie wyszukiwarka
  • usuwac/modyfikowac wpisy bedzie mogl tylko moderator

Nie moge jednak sobie poradzic z jednym. Jak to bedzie wygladalo? Delphi jak wszyscy wiemy korzysta z klas -
co zrobic z hierarchia klas? Moze jakies pomysly jak ma to wygladac? Poza tym trzeba jeszcze pewnie trzeba
opisywac wlasciwosci, zdarzenia itp. Mam nadzieje, ze wspolnymi silami zrobimy cos wyjatkowego...
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Ludzie bronicie przed pdf'ami!!

Skoro 2 osoby do moderowania encyklopedii to za malo to ja zglaszam sie do boju, a
co do wiedzy to posiadam 5-cio letnia juz praktyke w Delphi :)
--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

O w morde taki post a ja sie dowiaduje dopiero po 20h :-) Jak moglo cos takiego mnie przegapic ale juz jestem :-) No wiec pomysl wspanialy. A jesli chodzi o sprawdzanie poprawnosci wpisow to przeciez kazdy moglby to zrobic bo kazdy bedzie to widzial i jak ktos zobaczy ze cos jest zle to da np znac moderatorowi co i gdzie jest zle a on juz sie tym zajmie :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Masz cos ciekawego. Napisz gotowca:
http://www.4programmers.net/delphi/gotowce/index.php?action=create

Delphi 6 Personal.

0

Witam!

Pomysł bardzo mi się podoba :-)

{browar} - dla Adama !!!--Pracuję w Delphi
+---------------------------+
Pozdrawiam
GG: 4079188
[email protected]

0

Ja bym proponowal Zrobic to w takiej formie jak jest zrobiony help w Delphi(tyle, ze po polsku:)). wpisujemy w wyszukiwareczce funkcje, procedure, czy co kto sobie zyczy i wyswietla listea z boku moze podac nazwe klasy.
P. S. Pomysl GENIALNY. Sadze natomiast, ze spadanie ilosc nowych postow na forum.--Delphi vs. Visual C++ = ?:?

0

no z zalozenia fajne, w praniu moze wyjsc kicha, ale moze i nie :]--- - -
Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1