[OT] Encyklopedia Delphi

0

PQ, nie jest mozliwe, ze ktos to splagiatuje. To wszystko bedzie w bazie danych na serwerze.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Pomysł może i ma sens ale to jest jak FAQ !

0

dobra, ale jak juz pisalem - problem jest w przypadku klas... procedury (takie same) moga nalezec do kilku
klas - np. TMemo.Lines.Add i jak to zrobic! Np. TMemo: (pokazuje sie lista metod) -&gt i tu dalej uzytkownik moze
przegladac.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
dobra, ale jak juz pisalem - problem jest w przypadku klas... procedury (takie same) moga nalezec do kilku klas - np. TMemo.Lines.Add i jak to zrobic! Np. TMemo: (pokazuje sie lista metod)

Niewiem czy dobrze rozumiem, ale niech taka procedura ma jakies pole [np mozna je nazwac "owner" :)] , ktore by oznaczalo do jakich klas nalezy? I wtedy jak sobie ktos wpisze TMemo to sa wyszukiwane procedury ktore w polu owenr maja podane TMemo? Tylko ze to moze byc troche dlugotrwajace :(--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Adam Boduch napisał:
PQ, nie jest mozliwe, ze ktos to splagiatuje. To wszystko bedzie w bazie danych na serwerze.

Jeśli to bedzie zapisane w plikach html to całą treść sobei ściągnie poza plikami php np teleport pro lub inne tefo typu. A skrypt php jak bedzie umial to sam napisze--Powodzenia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

0

&gtJeśli to bedzie zapisane w plikach html to całą treść sobei ściągnie poza plikami php np teleport pro lub inne tefo typu. A skrypt php jak bedzie umial to sam napisze

Nie sądzę, żeby komuś się chciało ręcznie wklepywać to wszystko do swojego skryptu, bo przecież nie ma z zewnątrz dostępu do bazy. A nawet jesli by się komuś chciało, to to raczej nie bedzie żaden plagiat... Bo przecież skrypt będzie własny, a help to też nie bedzie żadne arcydzieło, tylko najczęściej sam opis składni danej funkcji. A to przecież może napisać każdy. Poza tym niemożliwe jest umieszczenie takiego czegoś w PDFach. Przecież jedna osoba musiałaby to cały czas aktualizować, no i kto chciałby codziennie ściągać pliki po kilkanaście MB? A tak to wszystko ładnie, dynamicznie generowane.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Jeśli to bedzie zapisane w plikach html to całą treść sobei ściągnie poza plikami php np teleport pro lub inne tefo typu. A skrypt php jak bedzie umial to sam napisze
Nie sądzę, żeby komuś się chciało ręcznie wklepywać to wszystko do swojego skryptu, bo przecież nie ma z zewnątrz dostępu do bazy. A nawet jesli by się komuś chciało, to to raczej nie bedzie żaden plagiat...

Jeżeli komuś chciałoby się to wszystko wstukiwać, to ja bym się wcale nie obraził nawet jeżeli to byłby plagiat (za taki wkład pracy to by się dla gościa należało :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Ale sa programy ktore same potrafia sciagnac wszystkie pliki z danego serwera. Wystarczy tylko podac strone i program juz sam wszytsko ladnie zrobi :-) I sciaga on wszystko laczeni z plikami php :-) Ale Dryobates ma racje to na 4programmers.net bedzie pierwsza taka encyklopedia :-) To jak Edison pierwszy stworzyl zarowke i dostal nobla :-) ale ze teraz tyle fabryk je tworzy ale kazdy pamieta ze to Edison byl pierwszy :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Masz cos ciekawego. Napisz gotowca:
http://www.4programmers.net/delphi/gotowce/index.php?action=create

Delphi 6 Personal.

0

Nie zawsze taki program da się zastosować. Programy te idą po linkach, a jeśli nie będzie nigdzie linków tylko wyszukiwarka? Wtedy taki program już sobie nie poradzi i ściągnie tylko kilka pustych stron.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

tak, no wspaniale, tylko po co cala dyskusja skoro moze trzema linijkami kodu mozna wykluczyc wszelkie teleporty i nie ladowac strony?--- - -
Roszi

0

Właściwie to nie można się całkowicie zabezpieczyć przed teleportami, bo w niektórych tego typu programach można się podszywać pod internet explorera lub inną przeglądarkę.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

dobrze powiedziane - niektore ;). Ale to tez mozna wykryc. Wszystko tylko kwestia skomplikowania 'zabezpieczen'.--- - -
Roszi

0

Ludzie o czym mowa jak ktos chce to i tak skpiuje ale na poczatku to bym polecal stworzyc ta Encyklopedie
---=-OiDnus-=-
-=-www.erudyta.glt.pl-=-

0

Pomysl świetny, zawsze lepsze to od Pomocy w Delphi, bo napisane przez znajomych z forum ,a nie panów z Borlanda..
w miarę możlwiości służę pomocą[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

A ja jeszcze RAZ napisze ze nbie ma sie co martwic tym ze bedzie to kopiowane no bo liczy sie pomyslodawca czyli w tym wypadku Adam :-) a ze ktos to bezczelnie skopiuje to tylko o nium swiadczy :-) A jesli chodzi o wersje offline to przeciez mozna wykozystac b4p :-) Tylko dodac odpowiednia opcje zeby sciagala encyklopedie :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Masz cos ciekawego. Napisz gotowca:
http://www.4programmers.net/delphi/gotowce/index.php?action=create

Delphi 6 Personal.

0

Dobrze, to czas przejsc do konkretow.

Rozumiem, ze technike stojaca za Encyklopedia stworzy Adam.

To teraz trzeba sie zdecydowac na forme.
Czy maja to byc krotkie hasla dotyczace poszczegolnych wlasciwosci, metod, struktur:

np. Lines.Add(S:String);

Czy dluzsze tematyczne artykuly, np:
Zapis i odczyt z plikow
Tablice: statyczne, dynamiczne i otwarte.
(moja preferencja; artykuly)

To dosyc wazna sprawa, bo od tego zapewne zalezy techinka.

Nastepna sprawa, to kwestie wlasnosci intelektualnej.

Trzeba ustalic procedury oceniania artykulow czy hasel przez redaktorow.

Moja propozycja: Autor nadsyla, redaktorzy czytaja i ewentualnie sugeruja autorowi zmiany warunkujace przyjecie artykulu. Autor wprowadza zmiany (ewentualnie dyskutuje z redaktorami) i artykul ukazuje sie pod nazwiskiem autora. Redaktorzy sa podpisani jako redaktorzy calej encyklopedii.
Inna wersja (mniej mi sie podoba): Redaktor sam wg wlasnego uznania poprawia nadeslany tekst, ewentualnie konsultuje z autorem, podpisani sa obaj (oboje).

Co Wy na to?

I jeszcze jedno: jesli przejda artykuly, to sugeruje pisanie ich przez kilku autorow. Pozwoli to na bardziej obiektywne przedstawienie zagadanien, bez 'skrzywienia' przez osobiste upodobania. Np. przypuszczam ze gdyby Dryobates pisal artykul o plikach, polozylby nacisk na TFileStream, a ja z kolei bym wiecej pisal o moim ulubionym BlockRead/Write...

--
Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

PQ, nie za bardzo to skomplikowane? Wg. mnie powinno byc automatyczne, czyli kazdy ZAREJESTROWANY
uzytkownik moze dodac takowe haslo do forum. Ew. bledy moga korygowac moderatorzy.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
PQ, nie za bardzo to skomplikowane? Wg. mnie powinno byc automatyczne, czyli kazdy ZAREJESTROWANY
&gtuzytkownik moze dodac takowe haslo do forum. Ew. bledy moga korygowac moderatorzy.

OK, tylko co z wlasnoscia intelektualna jesli redaktor bedzie uwazal za konieczne napisanie od nowa 40% danego hasla?--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
OK, tylko co z wlasnoscia intelektualna jesli redaktor bedzie uwazal za konieczne napisanie od nowa 40% danego hasla?

Odpuśćmy sobie może podpisywanie artykułów i podpisujmy zbiorczo encyklopedię (może to nie pokazuje wkładu wniesionego w rozwój encyklopedii, ale w zwykłych encyklopediach książkowych poszczególne hasła nie są podpisane).
To trochę ułatwi sprawę z artykułami.

A jeżeli chodzi o artykuły czy krótkie hasła, to proponowałbym ściągnięcie formy z pomocy Delphi odnośnie układu i analogicznie jak w Delphi zrobić podział na:
VCL i Object Pascal
Opis komponentów i ich właściwości oraz funkcji Object Pascal'a z artykułami podpiętymi do tych tematów (np. artykuł o plikach mógłby być podpięty zarówno pod TFileStream jak i BlockRead/Write)
Przeglądać tematy możnaby zarówno wg alfabetu, unitu w którym znajduje się dany komponent/funkcja lub kategorii. Wszystko analogicznie do pomocy Delphi.
Ponieważ encyklopedia opierać się ma na MySQL nie powinno być problemów z implementacją tego (jest to przecież relacyjna baza danych).
Nie spieszyłbym się tak bardzo z budową całej machinerii zarządzającej encyklopedią, tylko najpierw przemyślał i rozrysował cały system. Relacje w bazie danych, pola itp.

do pq: fakt bardzo lubię TFileStream bo jest bardzo wygodne, ale często muszę używać BlockRead/Write, głównie dlatego, że zżera mniej pamięci :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Nie wiem, jak bardzo zaawansowane są prace nad Encyklopedią, ale sądzę, że warto by się przyjrzeć tej strukturze:

Wszystkie tablice są przedstawione w postaci:
NazwaPolaTablicy - OpisPola

Table: Object Pascal
ID_OP - Numer porządkowy
Name - Nazwa funkcji
Unit - Unit zawierający procedurę (ID_Unit)
Category - Kategoria do której należy funkcja (ID_Cat)
Definition - Użycie funkcji
Description - Opis funkcji
Articles - Lista artykułów związanych z funkcją (ID_Art)

Table: Component
ID_Comp - Nr komponentu
Name - Nazwa
Unit - Nazwa unitu z którego pochodzi (ID_Unit)
Description - Opis
Properties - Lista właściwości (ID_Prop)
Methods - Lista metod (ID_Method)
Events - Lista zdarzeń (ID_Event)
Articles - Lista artykułów(ID_Art)

Table: Unit
ID_Unit - Nr unitu
Name - Nazwa unitu

Table: Category
ID_Cat - Nr kategorii
Name - Nazwa kategorii

Table: Articles
ID_Art - Nr artykułu
Name - Tytuł artykułu

Tables: Properties/Methods/Events
ID_Prop/Method/Event - Nr właściwości/metody/zdarzenia
Name - Nazwa
Definition - Definicja
Description - Opis
Articles - Artykuły (ID_Art)

Zarejestrowany użytkownik mógłby:

  1. Dodawać Artykuły
  2. Dodawać Nowe komponenty/Funkcje Object Pascal
  3. Dodawać Nowe właściwości/metody/zdarzenia
  4. Dodawać Opisy i definicje
  5. Podpinać istniejące artykuły/właściwości/metody/zdarzenia do komponentów i funkcji (jeden artykuł może pasować do wielu komponentów/funkcji, podobnie wiele komponentów ma te same właściowści - dziedziczą)
  6. Usuwać/Modyfikować własne wpisy
    Moderatorzy mogliby ponadto Usuwać/Modyfikować cudze wpisy.

Nad 2 rzeczami jeszcze się zastanawiam:

  1. Czy powinno istnieć pole Przodek w Table: Component
  2. Czy w każdej z tabel pownien istnieć znacznik sprawdzenia przez moderatora (jeżeli wpisy nie bedą posiadały znaczników, to znaczy, że użytkonik testuje to na własną odpowiedzialność)

To oczywiście tylko propozycja. Jest to baza danych typu wiele-do-wielu i nie jest skonstruowana prawidłowo (nawet nie jest doprowadzona do pierwszej postaci normalnej), ale to jedynie szkic. Jeżeli taki układ przypadłby wam do gustu, to mogę opracować prawidłową bazę danych.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Myślę ,że encyklopedia to jest nie tylko zbiór wiadomości ale rónierz ( a może przede wszystkim ) sposób ich
uorzšdkowania i dostępnośc informacji - inaczej ,tak jak napisał LeWy będzie to tylko FAQ. Tak więc myślę , że
przed przystšpieniem do realizacji dobrze by było przejrzeć założenia pod tym kštem. Nasunęły mi sie dwie
sprawy

  1. Każda pozycja (opis) powinna zawierać linki do innych pozycji. O ile z nowymi pozycjami nie ma problemu ,
    bo piszšc artykuł autor umieści linki do już istniejšcych określeń , to co ze "starymi" określeniami w których
    powinny pojawić się odnośniki do nowo-powstałych treści.Kto tego będzie pilnował?

2.Myślę że wskazane byłoby umożliwienie uzupełniania artykułów przez różnych autorów metodš późniejszego
dopisywania - przecież ma to być kompendium wiedzy oparte na doświadczeniu , a to jak wiadomo zwiększa się
z czasem ...
--Pzdr.
W.

0

gavi napisał:
Myślę ,że encyklopedia to jest nie tylko zbiór wiadomości ale rónierz ( a może przede wszystkim ) sposób ich uorzšdkowania i dostępnośc informacji - inaczej ,tak jak napisał LeWy będzie to tylko FAQ. Tak więc myślę , że przed przystšpieniem do realizacji dobrze by było przejrzeć założenia pod tym kštem.

Dlatego przedstawiłem ten system z bazami danych. To jak pomoc Delplhi, czyli tak jak zbiór haseł w encyklopedi i artykuły, czyli jak spis literatury o podobnych zagadnieniach. To więcej niż encyklopedia.

  1. Każda pozycja (opis) powinna zawierać linki do innych pozycji. O ile z nowymi pozycjami nie ma problemu , bo piszšc artykuł autor umieści linki do już istniejšcych określeń , to co ze "starymi" określeniami w których powinny pojawić się odnośniki do nowo-powstałych treści.Kto tego będzie pilnował?

Przy układzie, który zaproponowałem, autor nowo powstającego hasła może podpiąć pod swój temat inne artykuły (jeżeli opisuje np. komponent) lub podpiąć swój artykuł pod inne tematy.

2.Myślę że wskazane byłoby umożliwienie uzupełniania artykułów przez różnych autorów metodš późniejszego dopisywania - przecież ma to być kompendium wiedzy oparte na doświadczeniu , a to jak wiadomo zwiększa się z czasem ...

Proponuję pisać inne artykuły lub zgłaszać poprawki autorowi lub moderatorowi. Inaczej ktoś może "zepsuć" czyiś artykuł
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dzieki Dryobates za te uwagi. Postaram sie do nich dostosowac. Jescze nie zaczelem prac nad sama
encyklopedia, z uwagi na to iz trzeba (jak sam mowiles) wszystko przemyslec. Na razie pisze sam serwis w
PHP...
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Fajno, Dyrobates - Twoj "rozklad" table mi pasuje. Czy moglbys napisac tutaj dokladniejszy rozklad taki jaki
mialby byc juz na serwerze?
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
Fajno, Dyrobates - Twoj "rozklad" table mi pasuje. Czy moglbys napisac tutaj dokladniejszy rozklad taki jaki
mialby byc juz na serwerze?

Tutaj, to mogłoby być trochę niewygodne, ale mogę ci na mail'a przysłać projekt tabel w Wordzie lub Excelu (mogę też zrobić gotowe bazy danych, ale tylko w Accessie, dBase lub Paradox. MySQL nie mam zainstalowane, ale jak będziesz chciał, to w tym też mogę zrobić. I tak będę musiał zainstalowć...)
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Rodzi mi tylko o dokladne rozplanowanie tabel. Spokojnie, mozesz wyslac projekt w Wordzie.
--Pozdrawiam!
Adam Boduch &[email protected]&gt
www.4programmers.net

0

Baza danych w Accessie jest tutaj:
www.sandc.prv.pl/enc.zip
Bardzo łatwo z niej odczytać układ tabel i powiązania.

W formacie Worda przyślę na mail'a. (chyba trochę mniej czytelne).

Baza danych jest doprowadzona do trzeciej postaci normalnej, czyli nie powinno być żadnych problemów z jej działaniem.
Nie zawiera znaczników sprawdzniai pola Ancestor, ale dodanie tego to kwestia kilku zmian bez modyfikacji rozkładu tabel. (jedna kolumna Checked w Tabelach Articles, Properties, Methods, Events, Components i OP oraz jedna w Ancestor w Components)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Chyba jednak tutaj umieszczę w podobnej formie jak wcześniej (w Wordzie z tabelami jeszcze mniej czytelne jest):

Table:Articles.
ID_Art;
Title;
Article;
Checked;{opcja}

Table:Category.
ID_Cat;
Name;

Table:Comp_Art.
ID_Pos;
Component; - ID_Comp
Article; - ID_Art

Table:Comp_Event;
ID_Pos;
Component; - ID_Comp
Event; - ID_Event

Table:Comp_Method;
ID_Pos;
Component; - ID_Comp
Method; - ID_Method

Table:Comp_Prop;
ID_Pos;
Component; - ID_Comp
Prop; - ID_Prop

Table:Components;
ID_Comp;
Name;
Unit; - ID_Unit
Descritption;
Checked;{opcja}
Ancesor;{opcja}

Table:Event_Art;
ID_Pos;
Event; - ID_Event
Article; - ID_Art

Table:Events;
ID_Event;
Name;
Definition;
Description;
Checked;{opcja}

Table:Method_Art;
ID_Pos;
Method; - ID_Method
Article; - ID_Art

Table:Methods;
ID_Method;
Name;
Definition;
Description;
Checked;{opcja}

Table:OP;
ID_OP;
Name;
Unit; - ID_Unit
Category; - ID_Cat
Definition;
Description;
Checked;{opcja}

Table:OP_Art;
ID_Pos;
OP; - ID_OP
Article; - ID_Art

Table:Prop_Art;
ID_Pos;
Property; - ID_Prop
Article; - ID_Art

Table:Properties;
ID_Prop;
Name;
Definition;
Description;
Checked;{opcja}

Table:Unit;
ID_Unit;
Name;--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Hmm, nie za duzo tych tabel? Jakos sie nie moge polapac... Spojrz na moja propozycje:

tabela

byc moze o czyms zapomnialem, czegos nie dodalem. Mam takze nadzieje, ze sie polapiesz :)

Oczywiscie do tych tabel doda sie jeszcze inne pola jak data napiania, autor...

na razie serwis w PHP jest juz napisany. pozostalo jeszcze wsadzenie wszystkiego (artykuly, faq) do bazy
danych (to jest najgorze) no i napisanie samej encyklopedii.

--
Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Adam Boduch napisał:
Mam takze nadzieje, ze sie polapiesz :)

Ostatnio wziąłem się za PHP i MySQL więc łapię :) Tylko przy twojej budowie bazy danych można dodać tylko jeden artykuł do każdego zdarzenia/metody/funkcji. A może mieć miejsce (nawet na pewno tak będzie), że do jednej funkcji będzie kilka artykułów. Jedna osoba napisze o takim zastosowaniu inna o innym. Uzupełnianie aktualnego artykułu nie jest też rozwiązaniem, bo może być np. artykuł o odczycie i zapisie do pliku i może być podciągnięty pod TFileStream i pod BlockRead. Jeżeli uzupełnimy artykuł o inne wartości BlockRead to może już nie pasować do TFileStream. Albo przykłady na wykorzystanie funkcji. W pomocy są oddzielne linki Example1, Example2. Jak ktoś będzie chciał znaleźć jakiś konkretny przykład to wpisze w wyszukiwarce (mam nadzieję, że będzie :) ) temat przykładu. Ale np. temat może być dobry dla pierwszego przykładu, a dla drugiego już nie pasować. Uzupełnianie tematu też nie wydaje się najlepszym sposobem (strasznie długi mógłby być).

pozostalo jeszcze wsadzenie wszystkiego (artykuly, faq) do bazy danych (to jest najgorze) no i napisanie samej encyklopedii.

Powodzenia

A i jeszcze jedno pytanie odnośnie twojej tabelki? Nie zauważyłem w niej przyprządkowania do odpowiednich kategorii (tak jak to jest w helpie) co znacznie ułatwiłoby szukanie.
Class rozumiem, że ma odpowiadać komponentowi?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1