KOOOP! Char:)))

0

Jak szybko wykopac z memo 5 zak w 3 linii? (przyklad ofk)--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

procedure Koop(var Memo: TMemo; Linia, Znak: Integer);
var
S: String;
begin
S:=Memo.Lines.Strings[Linia];
Delete(S,Znak,1);
Memo.Lines.Strings[Linia]:=S;
end;

Linie sa numerowane od zera, a znaki od jedngo :))--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Wydaje mi sie, ze wystarczy
S:=Memo.Lines[Linia];

Poza tym warto sprawdzic przed kasowaniem, czy dana linia i dany znak istnieja w Memo, bo bedzie blad.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Wydaje mi sie, ze wystarczy
&gtS:=Memo.Lines[Linia];

A co za roznica ? hehe ja z przyzwyczajenia uzywam Memo.Lines.Strings[Linia] tak tez dziala :)

poza tym sprawdzalem to na linii nr 4, a w memo mialem tylko 3 linie i nie bylo bledu :)

--
W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1