Jak uruchomić inny program za pomocą komędy ..... ?

0

Wiem że istnieje komęda
winexec('c:\nazwa_pliku.exe',sw_Normal);

Ale jak uruchomić jakiś program jeżeli jego ścieżkę mam zapisaną w stringu ?
prubowałem:
var
s: string;
begin
winexec(s , sw_Normal);
end;
ale to nie działa.
Czy może ktoś wie jak to zrobić ?

0

Spróbuj sposobem ShellExecute...

Poniżej podaję Ci przykład...spróbuj pokombinować :-)

  1. do listy uses dodaj "ShellAPI"

var
s: string;
begin
ShellExecute(Handle,'open',s, nil, nil,SW_SHOWNORMAL);
end;

Niestety nie mam wiele czasu ale będziesz musiał chyba pokombinować z typami PChar i String...będzie chyba z tym błąd...zresztą zobacz sam :-)--Pracuję w Delphi
+---------------------------+
Pozdrawiam
GG: 4079188
[email protected]

0

Naszy napisał:
&gtNiestety nie mam wiele czasu ale będziesz musiał chyba pokombinować z typami PChar i String...będzie chyba z tym błąd...zresztą zobacz sam :-)

WinExec [fmxutils.pas] to skorcona wersja ShelExecute, a konwersja stringa na Pchar to PChar(s), wiec kod bedzie tak
ShellExecute(Handle,'open',PChar(s), nil, nil,SW_SHOWNORMAL);--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

{brawo} Dziękuję wam bardzo. Wszystko działa

0

OOO!!!
I można to zrobić również w inny prosty sposób:
winexec(PChar(s),sw_Normal);
i to dzała.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1