Pliki prog Word

0

Jak wam leci.
Mam takie pytanko. Było ono zadane już na forum i wydawało mi się że odpowiedź jest dobra a jednak . No więc
Jak odczytać pliki programu Word. NIe da się tego zrobić za pomocą
RichEdit1.Lines.LoadFromFile('Plik. doc') jak kroś mi odpowiedział. Wtedy do RE ładują się jakieś "bochomazy" a nie normalny text.
więc co mam zrobić

0

Spróbuj dać właściwość PlainText na false, może to coś pomoże.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Mi się wydaje że nie w tym rzecz. Gdy zpróbujemy otworzyć plik doc notatnikiem albo wordpadem tesh pojawia sie napis word i jakieś kwadraciki moge się mylić ale przypuszczam ze to kwestia specjalnego kodowania..

0

Otoz tu sie myla pojecia dokumentu word *.doc i dokumentu wordpada *.doc, o ile te drugie mozna swobodnie otwierac w richedit, to pliki wordowskie sa juz trudniejsza rozgrywka, i byc moze istenieje jakis komponent wczytujacy to w miare dokladnie. A moze daloby sie cos z ActiveXem wykombinowac?--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
Otoz tu sie myla pojecia dokumentu word *.doc i dokumentu wordpada *.doc, o ile te drugie mozna swobodnie otwierac w richedit, to pliki wordowskie sa juz trudniejsza rozgrywka, i byc moze istenieje jakis komponent wczytujacy to w miare dokladnie. A moze daloby sie cos z ActiveXem wykombinowac?
&gt
Jeżeli na komputerze jest zainstalowany Word to można użyć OLE. Jeżeli nie to już gorsza sprawa. Byćmoże jest gdzieś na stronach Microsoftu opis formatu (w co wątpię...)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:
Byćmoże jest gdzieś na stronach Microsoftu opis formatu (w co wątpię...)

Hehe, nawet jak jest, to ciekaw jestem kto bedzie taki pracowity zeby to samemu oprogramowac...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gtHehe, nawet jak jest, to ciekaw jestem kto bedzie taki pracowity zeby to samemu oprogramowac...
&gt
Chyba są tu tacy pracowici ludzie, skoro chcą pisać kompilatory... :-) --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

A może da się to zrobić sposobem. Tylko jak
np. Otwieramy sobie ten plik w WordPadzie *.doc da się otworzyć i jest OK potem to co jest w tym wordPadzie (może) da się jakoś zaznaczyć i skopiować do schowka a potem do naszego progsa. Prubowałem to zrobić ale mi nie wychodzi. A może sprubować coś z ProntToFile (i znowu TYLKO JAK).

0

LUSIOx napisał:
A może da się to zrobić sposobem. Tylko jak
&gtnp. Otwieramy sobie ten plik w WordPad`zie *.doc da się otworzyć i jest OK

Ale z kolei nie kazdy wordowski doc jest otwierany w wordpadzie dobrze, czasta sa jakis skrzywienia, albo wordpad w ogóle sie wiesza podczas otwierania.--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

LUSIOx napisał:
A może da się to zrobić sposobem. Tylko jak
&gtnp. Otwieramy sobie ten plik w WordPadzie *.doc da się otworzyć i jest OK potem to co jest w tym wordPadzie (może) da się jakoś zaznaczyć i skopiować do schowka a potem do naszego progsa. Prubowałem to zrobić ale mi nie wychodzi. A może sprubować coś z ProntToFile (i znowu TYLKO JAK).

W WordPadzie nie otworzysz DOCa z Worda. Pliki Doc tworzone przez WordPada można spokojnie otworzyć w RichEdit, a te z Worda to chyba tylko przez OLE.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Prośba o pomoc do Delphi po polsku. Oceniajcie i dodawajcie komentarze
http://codecentral.borland.com/codecentral/ccweb.exe/listing?id=18659

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

No to może sprubować zrobić tak jak wyżęj tylko zamiast WordPada otwożyć Worda i zrobić to samo

pozdrow from LUSIO

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1