DelphiX, WebBrowser, pytania :)

0

Dzień dobry, zacznego od tego że nie mam pojęcia o DelphiX więc niektóre
z moich pytań mogą być głupie , no ale cuż ....

  1. Co to jest DelphiX, czytałem o tym artykół, ale w nim były przykłady
    programów a mi chodzi do czego to jest, czy to w czymś pomaga?
  2. Czy DelphiX ma coś wspólnego z tym że jak zrobie piłeczkę, odbijającą
    się od krawędzi ekranu to ona nie będzie migać? :)
    ...a jeżeli nie to BTW co zrobić żeby płynnie się przemieszczała?
  3. Czy wymieniony komponent DXDraw i inne znajde gdzieś w Delphi 6, czy
    mam to sobie ściągnąć? (jeżeli tak to skąd, czy będzie na torry.net?)

A teraz pytanie związane z WebBrowser:
Czy ten komponent działa sam z siebie, czy jeśli np. wykasuje się
z Windowsa wszystko co ma coś wspólnego z Internet Expolrerem i
w ogóle wszystkie przeglądarki to WebBrowser już nie będzie działał?

Z góry dziękuję...--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0
  1. DelphiX to komponenty do Delphi umozliwiajace korzystanie z DirectX. POwinno pomagac tym ze uzywa sie szybszego DirectX'a niz zwyklego canvasa.

  2. Moze i ma, ale i bez niego mozna zrobic zeby nie mrygalo. Co do kodu co to potrafi to zaraz napisze :D

  3. Stadnartowo nie ma go w D6, na torry.net nieiwem czy jest, ale jest na pewno na www.delphi-area.com

WebBrowser:
Raczej nie, w wersjach Enterpise jest on juz "wbudowany" [i niewiem jak bedzie sie zachowywac po usunieciu IE], ale w wersji Personal importuje sie go z kontrolki ActiveX, wiec usuniecie IE spowoduje ze ten komponent nie bedzie mogl poprawnie funkcjownowac.--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Hm znaczek :D [dwukrpek duze d ;)] ineczej tutaj dziala niz na GG heh

Co do tego kodu chcialem napisac wiecej ale jakos mi dzis nie do delphiowania, wiec napisze pokrotku.
Wstaw paintboxa na forme i daj pod np. timerka to

procedure TForm.TimerTimer(Sender: TObject);
var
Bmp: Tbitmap;
begin
Bmp:=TBitmap.Create;
Bmp.Width:=PaintBox.Width;
Bmp.Height:=PaintBox.Height;
with Bmp.Canvas do
begin
// malowanko po Bmp to co chcesz miec
end;
PaintBox.Canvas.CopyRect(Rect(0,0,Bmp.Width,Bmp.Height),Bmp.Canvas,Rect(0,0,Bmp.Width,Bmp.Height));
Bmp.Destroy;
end;
--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Dzięki, {brawo}
a co do kodu, to zaraz sprawdze jak to działa :-) --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

hmm... tyle że na delphi-area jest:
DelphiX 872 KB Najnowsza wersja komponentu umożliwiającego wykorzystanie DirectX ( dla Delphi 3, 4, 5 )

Czy ktoś wie gdzie można znaleŹć takie cudo pod Delphi 6,
bo na torry.net było dokłądnie to samo co wyżej :(--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

a szukales na stronie autora DelphiX ?
na pewno nie ;)
http://www.yks.ne.jp/~hori/program-e.html---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
a szukales na stronie autora DelphiX ?
&gtnapewno nie ;)
&gthttp://www.yks.ne.jp/~hori/program-e.html

aleś mi narobił nadzieji :D
tam też jest do D3 D4 D5
albo ja nie wiem w co kliknąć {glowa}
{} []--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

myslalem ze tam moze bedzie :)
no ale faktem jest ze nie ma :(---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Ehh na delphi-area jest DelphiX do D6, to jest nie te co zajmuje 842kb tylko te co zajmuje kolo 350kb, szukaj a znajdziesz.--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0
  1. Co to jest DelphiX, czytałem o tym artykół, ale w nim były przykłady
    programów a mi chodzi do czego to jest, czy to w czymś pomaga?
  2. Czy DelphiX ma coś wspólnego z tym że jak zrobie piłeczkę, odbijającą
    się od krawędzi ekranu to ona nie będzie migać?
    ...a jeżeli nie to BTW co zrobić żeby płynnie się przemieszczała?
  3. Czy wymieniony komponent DXDraw i inne znajde gdzieś w Delphi 6, czy
    mam to sobie ściągnąć? (jeżeli tak to skąd, czy będzie na torry.net?)

DelphiX to zestaw komponetów środowiska DirectX - powiedzmy :)

Tak doublebuffering jest zawsze!
Wszystko sie robi w buforze a dopiero za pomoca jednej komendy rysuje na dxdraw

jezeli chodzi o płynne przesuwanie to to jest to :)

0

Dzięki wszystkim {brawo}
DelphiX do D6 już znalazłem {brawo}
i w ogóle {brawo} {brawo} {brawo}
no a poza tym {browar} --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1