Image w pytaniach i ...

0

Mam kilka pytań do Image:

  1. Jak wyswietlic na nim gif?
  2. Jak wstawic image do RichEdita?
  3. Jak Image zapisać do : *.bmp
    *.jpg
    *.ico
    , aby je później odczyrać na Paincie ( savetofile jest zle)?
    prosze o odpisanie tu, lub SMS - 606272583 hmm... --------BLOK REKLAMOWY------
    kanał : #4programmers.net
    server: warszawa.ircnet.pl
    ------BLOK REKLAMOWY------
0
  1. Jak wyswietlic na nim gif?
  2. Jak wstawic image do RichEdita?
  3. Jak Image zapisać do : *.bmp
    *.jpg
    *.ico

ad 1. na image1 gifów nie da się otworzyć. - no chyba ze juz sie da ;)
ad 2.

var
C:TCanvas;
begin
C:=TCanvas.Create;
C.Handle:=GetDC(richedit1.Handle);
c.Draw(30,30,image1.picture.graphic);
C.Free;
end;

ad3.
(jezeli bez konwertowania to)

image1.picture.bitmap.savetofile('C:\plik.bmp');
image1.picture.icon.savetofile('C:\plik.bmp');

co do jpeg to tylko z konwertowaniem ale poczytaj FAQ tam to znajdziesz.. -nie chce mi się szukać.

0

Ziomber napisał

ad3.
(jezeli bez konwertowania to)

image1.picture.bitmap.savetofile('C:\plik.bmp');
image1.picture.icon.savetofile('C:\plik.bmp');

co do jpeg to tylko z konwertowaniem ale poczytaj FAQ tam to znajdziesz.. -nie chce mi się szukać.

Wystarczy w uses dodać jpeg i jużmożna czytać i pisać używając standardowego dialogu otwierania i zamykania grafiki. Podobnie jest gifami, ale trzeba dopać odpowiedni unit, który zarejestruje procedury obsługi togo formatu.

Pozdr {hello}
--Michał
TJS group
delphi 5,6
" Praktyka - to jest wtedy gdy wszystko działa lecz nikt nie wie dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy nic nie działa ale wszyscy wiedzą dlaczego,
My łączymy teorię z praktyką
NIC NIE DZIAŁA I NIKT NIE WIE DLACZEGO "

0

ale jak wstawic image do RichEdit1.selText?

0

&gt 1. Jak wyswietlic na nim gif?
&gtad 1. na image1 gifów nie da się otworzyć. - no chyba ze juz sie da ;)
&gtad 2.

Komponent GifImage: http://www.delphi32.com/vcl/596/download,xid,596.asp--Vogel [Delphi 6 PE]

I TY możesz nauczyć się grać w bierki!

0

Vogel napisał:

Komponent GifImage: http://www.delphi32.com/vcl/596/download,xid,596.asp

Jest tez tutaj na 4programmers :)--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1