jak zasymulować naciśnięcie klawisza w delphi

0

tak jak w temacie

0

Jeśli chesz wywołać procedurę, która jest pod naciśnięciem przycisku, bez jego naciskania, to:
taka procedura nazywa się &ltnazwa przycisku&gtClick, (np jeśli przycisk nazywa się Button1, to procedure Button1Click). Wystarczy ją wywołać z dowolnego miejsca w programie.
np. Button1Click(Sender);

0

chodzilo mi o zasymulowanie nacisniecia klawisza na klawiaturze, (np enter), sorki ze nie sprecyzowalem od razu o co mi chodzi :)

0

Oto zasymulowanie nacisniecia klaiwsza A:

PostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyDown, $41, $00020001);
Application.ProcessMessages;
PostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyUp, $41, $C0020001);--Delphi vs. C++

0

VODKA32 napisał:
Oto zasymulowanie nacisniecia klaiwsza A:
&gt
&gtPostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyDown, $41, $00020001);
&gtApplication.ProcessMessages;
&gtPostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyUp, $41, $C0020001);
&gt

a gdzie moge znaleŹĆ spis tego jakim litera czy znakom jakie kody odpowiadaja?

0

to nalezy wpisywac kod ascii danej litery(znaku). Poszukaj w wyszukiwarce temat "tablica kodów ASCII" i tam bedziesz mia wypisane wszystkie kody. Literze A odpowiada nr 41. Backspace bodajrze jest przypisany kod 13. Tablica kodow ASCII to liczby od 0 do 255.--Delphi vs. C++

0

Jak chcesz to mozesz jeszcze sciagnac sobie program ktory wyswietla kody ascii. Jets na tej stronie :-)--pozdrawiam PEDROS {hello}

Szukasz pomocy - najszybsza na ircu
#4programmers.net

Delphi6 Personal

0

niestety te polecenia nie dzialaja tak jak chcialem:
PostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyDown, $41, $00020001);
Application.ProcessMessages;
PostMessage(MemoLog.Handle, WM_KeyUp, $41, $C0020001);

BTW: kod ascii "A" to 65, a "a" - 97

Nadal prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu

0

VODKA32 napisał:
&gtBackspace bodajrze jest przypisany kod 13.

Dla klawiszy nieliterowych mozesz wpisywac ich Virtual Key Code, zamiast szukac kodow liczbowych. Spis w helpie.

--
Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

ale czy ktos wreszcie odpowie na postawione przeze mnie pytanie, najbardziej bylbyl wdzieczny za procedurka z dana wejsciowa char lub string, ktora bedzie symulowac nacisniecie klawisza klawiatury

0

Ja mam taki unit: sndkey32.pas . To jest to o co ci chodziło. Powinieneś go miec razem z Delphi w jakims katalogu extras/sendkeys lub tym podobnym. Jesli nie masz to wyslij mi maila w odpowiedzi wysle ci ten unit.--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

moze to sie przyda :)
link---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Imperior napisał:
Ja mam taki unit: sndkey32.pas . To jest to o co ci chodziło. Powinieneś go miec razem z Delphi w jakims katalogu extras/sendkeys lub tym podobnym. Jesli nie masz to wyslij mi maila w odpowiedzi wysle ci ten unit.
&gt
w deplhi nie mam takiego unita, jakbys mogl to mii go podeslij
[email protected]

0

LKS napisał:
moze to sie przyda :)
...

Oh LKS.... gdybyś nie umiał czytac to to jest ten unit o którym pisałem.

Ja: poszedł mail

--
Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

Imperior napisal:

Oh LKS.... gdybyś nie umiał czytac to to jest ten unit o którym pisałem.

buhahahahahahaah :D
umiem czytac wiec umiescilem link :P
chyba lepiej podac link na forum niz wysylac maila do kazdej osoby ktora o niego poprosi ;)
jest link i kazdy kto chce moze pobrac unitka, nie musi prosic ciebie zebys mu go przyslal

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

caly unit jest spoko, dokladnie o to mi chodzilo, jednak nie dziala on do konca tak jakbym chcial, np "." nie nacisnie mi jak wywolam go z parametrem 46 (kod ascii "."), omijam to przyciskajac alt wpisujac 46 i puszczajac alt (oczywiscie programowo), mimo to unit jest ok :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1