jak odczytać np. 4 pierwsze litery ka?żdej z linii plik

0

jak w C++ odczytać cztery pierwsze litery każdej z linii pliku textowego ?--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

Nie mam C++ ale dam głowę, że w pomocy jest opisane jak odczytywać linijki i pojedyncze znaki z pliku. Z tego co mówił (chyba) Zenek to w C++ wszystkie funkcje operujące na plikach rozpoczynają się od litry 'f'. To znacznie zawęża obszar poszukiwań (jest index :) )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

Ja właśnie korzystam z 'fgetc' , pobieram cztery znaki ale nie wiem
jak pominąć następne i przeskoczyć do początku nowej linii...--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

MCkawa napisał:
&gtJa właśnie korzystam z 'fgetc' , pobieram cztery znaki ale nie wiem
&gtjak pominąć następne i przeskoczyć do początku nowej linii...

Nigdy nie używałem strumieni, ale spróbuj czegoś takiego:
while (fgetc(plik)!=0xa) ;
Znak EOL (End Of Line) w DOSie i Windows to sekwencja '0xd0xa' a w UNIX chyba tylko '0xa', więc po zakończeniu tej pustej pętli wskaźnik w strumieniu będzie wskazywał na 1 znak w nowej linii.
W warunku można jeszcze dorzucić coś takiego:
while (fgetc(plik)!=0xa && !plik.eof()) ;
żeby się nie wywalał na końcu pliku. (nie jestem pewien co do poprawności składni eof())--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

A nie prościej wczytać plik do TStringList, a potem w pętli wyciągać po 4 pierwsze literki?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Marooned napisał:

...
&gtwhile (fgetc(plik)!=0xa) ;
&gtZnak EOL [...] w UNIX chyba tylko '0xa'...

{brawo} {brawo} {brawo} o to właśnie chodziło {brawo} {brawo} {brawo}
THX

--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

MCkawa napisał:
Marooned napisał:
&gt
&gt...
&gt&gtwhile (fgetc(plik)!=0xa) ;
&gt&gtZnak EOL [...] w UNIX chyba tylko '0xa'...
&gt
&gt {brawo} {brawo} {brawo} o to właśnie chodziło {brawo} {brawo} {brawo}
&gtTHX
&gt
&gtthenkles: nie, bo kompiluje w gcc...
&gt
&gt--
&gt"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"
&gt
&gt----- MCkawa -----
&gtDelphi 6 / C / C++
&gt--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

MCkawa napisał:
Marooned napisał:
&gt
&gt...
&gt&gtwhile (fgetc(plik)!=0xa) ;
&gt&gtZnak EOL [...] w UNIX chyba tylko '0xa'...

{brawo} {brawo} {brawo} o to właśnie chodziło {brawo} {brawo} {brawo}
THX

thenkles: nie, bo kompiluje w gcc...

--
"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++
--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

ojj sory, coś mi się popie***--"Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć"

----- MCkawa -----
Delphi 6 / C / C++

0

MCkawa napisał:
{brawo} {brawo} {brawo} itd.

Dzieki za owacje na stojąco :D --"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1