Jak zrobić własnego klienta gg ?

0

Jak napisać własnego klienta gadu gadu ? Chodzi mi o to aby była wyświetlana lista kontaków oraz było możliwe gadanie i szukanie w katalogu ? Jak ktoś wie to niech da znać.

0

Haha Gadu Gadu jest produktem komercyjnym i protokol komunikacyjny jest (byl :-) )
objety tajemnica producenta .

Jedna pewnego dnia niejaki Wojtek Kaniewski zabral sie do roboty i przeanalizowal ramka po
ramce TCP wszystkie pakiety przychodzace i wychodzace z oryginalnego Gadu Gadu i tak powstal
GNU Gadu Gadu .
projekt ten jest rozwijany na licencji GNU (www.gnu.org) czyli masz pelen dostep do zrodel
no i oczywiscie jest darmowy (powiesz oryginalny GG tez jest darmowy ha ale reklamy to bestia
wyswietla i blokuje mooodem :-)

teraz podam ci linki stron zwiazanych z "wolnym" GG

http://dev.null.pl/ekg/
http://cpi.pl/Kadu/
http://netkrab.slackware.pl/gg/

waHam sie czy podac ci mail do autorow wolnego GG ale nie zrobie tego
gdyz nie wiem czy bylo by to intencja wlascicieli abym podawal ich maile na forum (na stronach
pewnie sa) .

jak pewnie zauwazysz wszystkie te programy sa pod linux'a ale jezeli czujesz sie odpowiednio
silny C i C++ (programowanie sieciowe) to autorzy chenie przylacza cie do team'u

powodzenia wojta$--Lets make linux better :-)

0

Hehe a ja mam tylko jedno pytanko:
jak to zrobil wojtek tz czego uzywal(jakich programow) do analizowania wszystkich pakietow i do ich wylapywania ???
PS nie odpowiadajcie mi ze mam do niego napisac...:)-----------------
The best of programmers:)
AsTEx

0

Ja te bym chcial wiedizec jak sie te pakiety wyłapuje !!!--Looknijcie na main Page - głópawa troche ale obleci ;-})

0

Yout w dniu 24.2.2002 15:37 napisal:
Jak napisać własnego klienta gadu gadu ? Chodzi mi o to aby była wyświetlana lista kontaków oraz było możliwe gadanie i szukanie w katalogu ? Jak ktoś wie to niech da znać.

A czy wiesz co to jest połączenie typu klijent-serwer?
--Pozdrawiam!
[email protected]

www.progon.prv.pl

0

Zeby wylapywac pakiety przychodzace do kompa i odchodzace wystarczy zaopatrzyc sie w program typu NETspy :)))
pozdrawiam:)

0

astex w dniu 1.3.2002 10:49 napisal:
Hehe a ja mam tylko jedno pytanko:
&gtjak to zrobil wojtek tz czego uzywal(jakich programow) do analizowania wszystkich pakietow i do ich wylapywania ???
&gtPS nie odpowiadajcie mi ze mam do niego napisac...:)
&gt
&gt--
&gt---------------
&gtThe best of programmers:)
&gtAsTEx
&gt---------------

program nazywa cie tcpdump (na pewno jest pod linux'em - pod wingooza nie mam pojecia)

wojta$--Lets make linux better :-)

0

Piasiu w dniu 8.3.2002 7:28 napisal:
Ja te bym chcial wiedizec jak sie te pakiety wyłapuje !!!
&gt
&gt--
&gtLooknijcie na main Page - głópawa troche ale obleci ;-})

tcpdump :-)

wojta$--Lets make linux better :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1