Konwersja liczby na text

0

Mam problem ...
wiem przekonwertowac char na int, ale nie wiem jak przekonwertowac int na char

chodzi mi o C++
kompilator : gcc (pod linuxem)

0

nix15 napisał:
Mam problem ...
&gtwiem przekonwertowac char na int, ale nie wiem jak przekonwertowac int na char

IntToStr konwertuje na string (w Delphi) --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Jak by czegoś takiego nie było w C, to możesz zawsze spróbować tak
c:char;
n:byte;
n:=3;
c:=chr(c+48); {c='3'}
nie wiem jak by to wyglądało w C, ale w TP i delphi mniejwięcej tak. Możesz tak zrobić z całym stringiem, wyciągając kolenjne liczby poprzez dzielenie przez 10.
--POzdrOWieNIa
[Del 6 per] [Del 5 Ent] [TP]

0

Tyle co wiem z C++ (czyli bardzo niewiele) to jest tam coś takiego jak itoa.
Poza tym zawsze pozostaje pomoc :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

pozwole sobie zacytowac kawalek jednego kursu c++

"Typ char jest typem znakowym (JEDEN znak!), ale również liczbowym całkowitym, obsługującym zakres od -128 do 127 (uwaga: ta informacja może być nieprawdziwa jeśli chodzi o liczby ujemne; patrz niżej). "

wiec wydaje mi sie ze konwersje te sa zbedne :)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

spróbuj

int a;
char b;
a = 10;
b = (int)a;

Moze pojdzie :P

0

funkcja itoa(char);--Pamiętaj - nie siedz za dużo przed komputerem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1