MAM PROBLEM Z FORMA

2002-03-25 13:32
CREO
0

Czesc , mam problem z drogim formularzem ,
to znaczy , wystepuje blad jezeli umieszcze w formie 2 np. CheckBox
a nastepnie podwojnie klikajac na forme 1 i wpisze :

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Form2.CheckBox1.Checked := true ; lub Unit2.Form2.CheckBox1.Checked := true ;

to przy kompilacji wystepuje blad :

Project Project1.exe raised exception class EAccess Violation with message Acces violation at address 0044b073 in modulePROJECT1.EXE.Read of addres FFFFFFFF.Process stopped. Use step or Run to continue.

Co robie nie tak ?

Z gory dzieki

CREO

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 13:39
tacus
0

Powyzszy blad nie jest bledem kompilatora, ale wykonania.
Zwroc uwage, ktory z tych form jest tworzony pierwszy.
Sprobuj ominac ten blad np. umiesc Form2.CheckBox1.Checked := true w innym miejscu (prawde mowiac, nie wiem dlaczego tu ja wlasnie umieszczasz). Najprostszym rozwiazaniem jest przypisanie checked := True przy projektowaniu formy :-)

powodzenia--Astacus (D5 Pro)

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 15:32
CREO
0

Umiescilem to w tym miejscu bo chce zeby po wlaczeniu programu
automatycznie np. true bylo pobierane z rejestru i zaznaczalo w formie drogiej CheckBox na true

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 18:03
Imperior
0

Błąd jest dość prosty - chcesz zmienić coś....czego nie ma!!!
Najpierw jest zapewne tworzona forma1 i tam w onCreate jest ta linijka, która chce zmieńić wartość w form2 - ta zaś jeszcze nie jest utworzona.

Proponuje abyś to dał do OnCreate formy drugiej jeśli jest tworzona automatycznie, a jeśli nie to najpierw wywołujesz funkcję tworzenia, a potem procedurę czytania z rejestru i przypisania tych wartości.--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 23:05
ReNe
0

Jak masz problem z formą to zacznij trenować :)

Pozostało 580 znaków

2002-03-26 09:27
CREO
0

Dzieki , juz wiem co zwalilem :)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0