Rysowanie - pierwszy raz sie tym bawie

0

Jak np narysować 20 kwadratów (małych), białych w środku i potem jak nacisne na jakiś to zrobi on sie czarny, a jak drugi raz to znoau biały.--Delphi 6

0

ReNe napisał:
Jak np narysować 20 kwadratów (małych), białych w środku i potem jak nacisne na jakiś to zrobi on sie czarny, a jak drugi raz to znoau biały.

a może by dynamicznie porobić te komponenty shape,
one mają zdarzenie onMouseDown--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

A w czym chcesz to zrobić we flashu?

0

Ja bym dal 20 paneli, kazdy rozmiescil jak ci sie tam podoba, kazdy bym wypelnil na bialo, potem kazdemu w OnClick dal warunek na kolor brush'a :) i zeby zaleznie od koloru znowu wypelnial panel albo na bialo albo na czarno.--- - -
Roszi

0

klimen napisał:
A w czym chcesz to zrobić we flashu?

w delphi
--Delphi 6

0

na pewno na canvasie nie zrobisz kliknięcia, chociaż??

spróbujmy tak. Dajmy na to że jest jakiś image1. W pamieci robimy bitmapkę

var bit: TBItmap

begin
bit:=Tbitmap.Create;

teraz kilka operacji na bitmapioe. np. wielkość itp, rysowanie kwadratów o współrżednych x,y,z,w. Każde współrzedne każdego kwadratu ;) zapisujemy do tablicy lub memo.

potem:

Image1.picture(.bitmap?):=bit;
a w on mous down tego image można sprawdzać pozycje kursora (FAQ) i sprawdzić w jakim to kwadracie. Jak wiemy jaki to kwadrat to znamy jego pozycje i możemy w jego miejsce zarysować czarny. Teraz jest to chyba dosyć proste....

--
Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0

ja bym zrobił to inaczej
tzn zrobiłem to inaczej
ReNe ściągnij "Statki" z http://www.delphirulez.prv.pl i powiedz czy o to Ci chodzi?
Jak tak to podeślę Ci przykład

POZDRO--DELPHI RULEZ

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1