baza danych

0

niedawno kupiłem sobie dość drogą ksiiążkę o Delphi ale nie zawsze droga znaczy dobra no i utknąłem w martwm punkcie.......
Chciałem stworzyć prostą bazę danych zawierająca imiona adresy i telefony osób które znam.. ale po przeczytaniu mojej wspaniałej książki zwątpiłem ..znalazłem wszytko tylko nie to czego szukałem
czy ktoś może mi pomóc jakieś linki źródła itp?

0

Poczytaj artykul Bazy danych w dziale delphi.
A moglbys podac tytul tej ksiazki ? :)

--
Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

Dzięki ale nadal nie znalazłem tam informacji jak dodać tam nowe dane bo program korzysta z wczesniej stworzonej bazy danych a jak ją modyfikować z poziomu programu?

0

Jasiek napisał:
Dzięki ale nadal nie znalazłem tam informacji jak dodać tam nowe dane bo program korzysta z wczesniej stworzonej bazy danych a jak ją modyfikować z poziomu programu?

Nie rozumiem. Mozesz uzyc programu database desktop aby stworzyc swoja baze z odpowiednimi nazwami pol. Jesli chcesz to zrobic z poziomu kodu zglos sie do mnie na maila podrzuce ci przykladzik.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

Aaa ... jesli chcesz ja modyfikowac z poziomu kodu to masz tu maly przykladzik :)

Table1.Append;
Table1.FieldByName('Imie').AsString := 'Tomek';
Table1.FieldByName('Adres').AsString := 'Adres Tomka :)';
Table1.FieldByName('Telefon').AsInteger := 11111111;
Table1.Post;--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1