Kolorowanie List View

0

witam all

jakos sie uparłem ostatnio na ten komponent , ale musze przynac ze znacznie ostatnio ułatwił mi prace.
moje pytania brzmi:

jak zmienic tło co drugiej lini w listview

( całkiem podejrzane ze sobie z tym poradze), ale jestem wdzieczny za wszelką pomoc.--GeniusWarez Will Reborn.

0

hmm znalazłęm na forum ale cosik mi to nie działa????--GeniusWarez Will Reborn.

0

Mi ten kodik z forum działa ale każda linijka ma inny kolor a wolałbym aby co druga linijka miała inny kolor. Tak jak jest w seSeMeS-ie!!!!

0

no a mi sie nic własnie nie dzieje--GeniusWarez Will Reborn.

0

Bo to jest przykład do listbox-a a nie listview-a nie przeczytałem posta!!!

0

aaaa napisał:
Bo to jest przykład do listbox-a a nie listview-a nie przeczytałem posta!!!

Ja to robię tak :

w zdarzeniach lisview1

procedure TForm1.ListView1CustomDrawItem(Sender: TCustomListView;
Item: TListItem; State: TCustomDrawState; var DefaultDraw: Boolean);
begin
if Item.Index=np: 2( można wstawić kilka warunków żeby kolorował kilka linii) then
begin
ListView1.Canvas.Font.Color := clred;
ListView1.Canvas.Font.Style := [fsbold];
end
Else
ListView1.Canvas.Font.Color := clblack;
end;

procedure TForm1.ListView1CustomDrawSubItem(Sender: TCustomListView;
Item: TListItem; SubItem: Integer; State: TCustomDrawState;
var DefaultDraw: Boolean);
begin
if ((SubItem =1) or (SubItem =2)) and (Item.Index = tak jak wyżej np: 2 ) then

  • (SubItem =1) or (SubItem =2) - to dlatego że mam 2 subitemy, może być więcej
    begin
    ListView1.Canvas.Font.Color := clred;
    ListView1.Canvas.Font.Style := [fsbold];
    end
    Else
    ListView1.Canvas.Font.Color := clblack;

end;

*można zrobić żeby np: nie tylko zmieniał kolory fontów ale też kolorował linijki

//ListView1.Canvas.Brush.Color := clteal ;
--Delphi is THE BEST !!!!

0

Sorry, te minki to są nawiasy, nie wiem jak to wyszło :-)

--
Delphi is THE BEST !!!!

0

hmm oki cos mi sie tam pokazuje
ale qrna kombinuje juz 2 dznie jak zrobic zeby mi sie co 2 linia kolorowała
ciąglke mi jakies komunikaty o błedach wyskakuja
chyba straciłem inwencje twórcza

help???--GeniusWarez Will Reborn.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1