List View problemy cd.

0

witam ponownie

teraz mam 3 problemy.

1.jak odczytac po klikniecu na jakąs pozycje wartości capition i subitemów,

  1. czy można dodawac do listview pozycje które będą niewidoczne ( nie bedzie dla niej widocznej kolumny, jeżeli tak to jak ją poźniej odczytać (konkretnie chodzi mi tu o ukrycie linku do pliku).

  2. znalazłem u was na forum kod jak odczytać z pliku i wrzucić do listview, ale nie moge znaleźć ja zapisac do pliku?

prosze o konkretnie przykłady

thx za pomoc

na razie się motam w delphi bo wsumie programuje dopiero w nim 4 miesiąc

pozdrówka genius23--GeniusWarez Will Reborn.

0

ściągnij sobie plik Baza 2.0 z kodów żródłowych!!!!

0

genius23 napisał:
witam ponownie
&gt
&gtteraz mam 3 problemy.
&gt
&gt1.jak odczytac po klikniecu na jakąs pozycje wartości capition i subitemów,
&gt

var
S1,S2: String;
begin
S1 := ListView1.Items.item[ListView1.ItemIndex].caption;
S2 := ListView1.Items.item[ListView1.ItemIndex].subitems[0]; * to poberze pierwszy subitem potem zwieksz 0 o jeden itd...
end;

&gt3. znalazłem u was na forum kod jak odczytać z pliku i wrzucić do listview, ale nie moge znaleźć ja zapisac do pliku?
&gt

*wczytywanie
var
I:Integer;
Pozycja: String;
begin
I:=0;
INI := TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'Data\Profile.TEL');
with INI do
begin
repeat
Pozycja := 'Pozycja #' + IntToStr(I);
with Profile.Items.Add do
begin
Caption := ReadString(Pozycja, 'Imię', ); SubItems.Add(ReadString(Pozycja, 'Nazwisko', ));
SubItems.Add(ReadString(Pozycja, 'Nick', )); SubItems.Add(ReadString(Pozycja, 'Numer telefonu', ));
end;
Inc(I);
until ReadString('Pozycja #'+IntToStr(I), 'Numer telefonu', ) = ;
Free;
end;

end;

  • zapisywanie

var
Plik: TextFile;
I: Integer;
Pozycja: String;
begin
AssignFile(Plik,ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'Data\Profile.TEL');
Rewrite(Plik);
Writeln(Plik, '; Plik programu SMS MASTA');
CloseFile(Plik);
INI := TIniFile.Create(ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'Data\Profile.TEL');
with INI do
begin
for I:=0 to Profile.Items.Count - 1 do
begin
Pozycja := 'Pozycja #'+IntToStr(I);
WriteString(Pozycja, 'Imię', Profile.Items[I].Caption);
WriteString(Pozycja, 'Nazwisko', Profile.Items[I].SubItems[0]);
WriteString(Pozycja, 'Nick', Profile.Items[I].SubItems[1]);
WriteString(Pozycja, 'Numer telefonu', Profile.Items[I].SubItems[2]);
end;
Free;
end;
end;

  • nie patsh na kod :P zywcem wyciagniete z mojego programu SMS MASTA
    // Profile to ListView :)

mam nadzieje ze pomoglem choc troche--[ Delphi... i wszystko jasne ]

0

thx za odpowiedz ,
ja rozwiąząłem to troszke inaczej

zapis

procedure TFiles.Button4Click(Sender: TObject);
var
i,l:integer;
a,b,c,d,e,f:string;
begin
memo1.Clear;
f:=';';
i:=ListView1.Items.Count -1;
for l:=0 to i do
begin
a:=Listview1.Items.Item[l].Caption;
b:=Listview1.Items.Item[l].SubItems.Strings[0];
c:=Listview1.Items.Item[l].SubItems.Strings[1];
d:=Listview1.Items.Item[l].SubItems.Strings[2];
e:=Listview1.Items.Item[l].SubItems.Strings[3];
Memo1.Lines.Add(a+f+b+f+c+f+d+f+e+f);
end;
memo1.Lines.SaveToFile('pliki.txt');
end;

odczyt
zywcem wyciete z tego forum

procedure TDownload.Button2Click(Sender: TObject);
var
TF : TextFile;
S : String;
i, Poz : Integer;
begin
AssignFile(TF, 'pliki.txt');
Reset(TF);
i := 0;
while not Eof(TF) do
begin
Readln(TF, S);

Poz := Pos(';', S);
ListView1.Items.Add.Caption := Copy(S,1,Poz-1);
Delete(S, 1, Poz);

Poz := Pos(';', S);
ListView1.Items.Item[i].SubItems.Add( Copy(S,1,Poz-1)) ;
Delete(S, 1, Poz);

Poz := Pos(';', S);
ListView1.Items.Item[i].SubItems.Add( Copy(S,1,Poz-1)) ;
Delete(S, 1, Poz);

Poz := Pos(';', S);
ListView1.Items.Item[i].SubItems.Add( Copy(S,1,Poz-1)) ;
Delete(S, 1, Poz);

Poz := Pos(';', S);
ListView1.Items.Item[i].SubItems.Add( Copy(S,1,Poz-1)) ;
Delete(S, 1, Poz);

Inc(i);
end;
CloseFile(TF);
end;

pozdrówka genius23
--GeniusWarez Will Reborn.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1