Pisanie odtwarzaczy MP3

2002-03-24 16:36
Virek
0

Już po raz trzeci zamiesczam na forum ten temat.
Jednak mimo to nie udało mi się nawiązać prawie zadnego kontaktu.
Jezeli potrafisz pisac jakis programy do muzyki (nie tylko do Mp3) to pisz!
Jak masz jakies fajne komponenty do muzy to tez pisz!

Pozostało 580 znaków

2002-03-24 17:41
onimowy
0

Myslisz ze do trzech razy sztuka?

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 09:10
Virek
0

Napisz, jeśli się tym interesujesz.

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 19:54
RockY
0

Nie to żebym się tym strasznie interesował, ale kilka odtwarzaczy zrobiłem (do muzy i plików AVI).--Pracuję w Delphi 5

Pozdrawiam
RockY
[email protected],pl

Pozostało 580 znaków

2003-04-12 09:43
nero2003
0

Oto krótki kursik pisania odtwarzacza *.waw :

Budujemy odtwarzacz plików wav
Po uruchomieniu Delphi na ekranie pojawi się : podręczne menu użytkownika wraz z zestawem komponentów,czyli "klocków",z których będziemy budować aplikację, Inspektor Obiektów w którym znajdują się właciwości obiektów (komponentów),a także przypisywania im okrelonych reakcji na zdarzenia (np. kliknięcie myszką) oraz okno główne naszej przyszłej aplikacji. Pierwszą aplikacją jaką napiszesz będzie odtwarzacz plików dźwiękowych WAV.
Na początku pobierz trzy komponenty z listwy narzędziowej :
· -Button (przycisk) z karty standart
· -OpenDialog z karty dialogs
· -MediaPlayer z karty system
Żeby pobrać komponent z listwy narzędziowej trzeba go kliknąć a następnie w wolnym miejscu na formularza ponownie klikamy przez co komponent zostaje na formularzu. Następnie dwukrotnie klikamy zdarzenie OnClick w Inspektorze Obiektów zakładka Events.

Pojawi się okienko z kodem programu .Delphi sama wygenerowała głowną część kodu. My musimy jedynie dopisać reakcję na zdarzenie (kliknięcie przycisku).

Begin OpenDialog1.Execute; {Otwórz okienko dialogowe} MediaPlayer1.FileName:=OpenDialog1.FileName; {Tutaj MediaPlayer pobiera nazwę pliku} MediaPlayer1.Open; {z okienka dialogowego oraz otwiera plik}end;

Musimy jeszcze ustawić w Inspektorze Obiektów własciwość OpenDialog1.Filter. Odszukujemy własnosć Filter ,klikamy dwukrotnie .Pojawiło się okienko Filter Editor.Wpisujemy w Filter Name "Plik dźwiękowy(WAV)" a w Filter "*.wav". I to już wszystko , możemy uruchomić nasz program (klawisz F9) i odtworzyć jakiegos wav'a. Zapewne zauważyłes że jeżeli nie wybierzemy żadnego pliku i klikniemy przycisk Anuluj to Delphi wyskoczy nam z komunikatem błędu. To dlatego że Delphi próbuje otworzyć plik którego nie ma o nazwie " ".Ten problem można stosunkowo łatwo roawiązać, wystarczy zmodyfikować kod do postaci:

procedure TForm1.Button1Click(Sender:TObject); begin OpenDialog1.Execute;{Otwórz okienko dialogowe} if (OpenDialog1.FileName'') then     {Jeżeli nazwa pliku jest różna od ' ' wykonuj} Begin     {instrukcje pomiędzy "Begin" a "End"} MediaPlayer1.FileName:=OpenDialog1.FileName;{Tutaj     MediaPlayer pobiera nazwę pliku} MediaPlayer1.Open;     {z okienka dialogowego oraz otwiera plik} end; end;

Na koniec jeszcze kilka drobiazgów kosmetycznych.Zmieniamy napis na przycisku w Inspektorze Obiektów Button1.Caption na "Otwórz".Zmieniamy również nazwę formularza (Form1.Caption).Możemy jeszcze ukryć niepotrzebne przyciski z Media Player .Klikamy dwukrotnie Visible Buttons w Insektorze Obiektów i ustawiamy wartosć False dla przycisków które chcemy ukryć. Tym programem możemy nie tylko odtwarzać wav'y ale także pliki AVI,MID,RMI.

<email></email>

Pozostało 580 znaków

2003-04-12 15:08
0

nero: wrzuć to do gotowców!!


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0