Aplikacja Konsolowa

0

Jak w aplikacji konsolowej zmienić kolor liter, tła, czy zmazać ekran?--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

dopisz do Config.sys:
device=c:\windows\command\ansi.sys

zrestartuj kompa

uzyj kodow ansi
http://www.bluesock.org/~willg/dev/ansi.html

przyklad:
{$APPTYPE CONSOLE}
begin
writeln('ala');
write(#27+'[31;42m'+ 'ala komunistka w trawie');
write(#27+'[37;40m'+#27+'[15;60H'+ 'ala daleko');
readln;
end.--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
dopisz do Config.sys:
&gtdevice=c:\windows\command\ansi.sys

Z tego co zrozumiałem to znaczy że na kompie gdzie nie ma tego wpisu
w config.sys nie będzie kolorów, czy tak?
No bo w np. UPX.EXE i tak są kolorowe literki, mimo iż nie mam tego wpisu.--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

&gt
&gtZ tego co zrozumiałem to znaczy że na kompie gdzie nie ma tego wpisu
&gtw config.sys nie będzie kolorów, czy tak?
&gtNo bo w np. UPX.EXE i tak są kolorowe literki, mimo iż nie mam tego wpisu.
&gt

Nie, wtedy trzeba zastosowac inna metode, ktorej nie znam...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gt
&gt&gtZ tego co zrozumiałem to znaczy że na kompie gdzie nie ma tego wpisu
&gt&gtw config.sys nie będzie kolorów, czy tak?
&gt&gtNo bo w np. UPX.EXE i tak są kolorowe literki, mimo iż nie mam tego wpisu.
&gt&gt
&gt
&gtNie, wtedy trzeba zastosowac inna metode, ktorej nie znam...
&gt
A ja chyba wiem o jaką metodę chodzi. Nazywa się ona Assembler :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

hmm... u mnie na w2k w Config.sys nie ma nic, natomista wpis wyglądał tak:
device=D:\WINNT\system32\ansi.sys ze względu na inne umiejscowienie pliku
no i mimo wszystko nie działa :(

Ale i tak dziękuje...
Jak nie ma wyścia z sytuacji to pomaga zawsze {browar} --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

sprobuj tego:
http://delphi.icm.edu.pl/ftp/d20free/crt32.zip

moze pomoze...

JESZCZE TO ZNALAZLEM POZNIEJ:
poszukaj 'crt' na torry
poczytaj:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dllproc/conchar_2mat.asp

cos na pewno wymyslisz...

--
Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

http://www.torry.net/vcl/system/crt/spcrt.zip

to wyglada ok.
Mozesz uzyc tego unita,, albo na jego podstawie pisac wlasne procedury

np to:
uses
Windows;
{$APPTYPE CONSOLE}
begin
SetConsoleTextAttribute(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), (12 shl 4) + 14);
write('ala');
readln;
end.
u mnie dziala--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Jeszcze raz dzięki za wszystko, u mnie też działa {brawo} --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1