Usuwanie komponentu i takie tam

0

Mam wiec takie male trzy pytanka: :-)

  1. Czy jezeli chce usunac komponent to wystarczy wywalic linijke ze pliku 'dclusr.dpk'? Jak nie to co nalezy jeszcze zrobic?
  2. Skad mozna teraz sobie zalatwic D3? (tylko prosze bez odp poszukaj przez KaZaA bo juz szukalem i nic)
  3. Pisze wlasny komponent i nie wiem jak zrobic aby cos takego jak ma memo ze wpisuje memo1.(tu pojawia sie pierwsza podpowiedz)Lines.(i tu pojawia sie druga podpowiedz) Jak zrozbi aby sie pokazywala druga podpowiedz? :-)

I mam jeszcze jedno male pytanko odnosnie pisania kompoentu. Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenie czy kompoent nie zawiera bledow niz zainstalowanie go i sprawdzanie reczne. Boje sie ze zapomnialem gdzies jakiegos ; lub jak zwykle pomylilem sie w liczeniu end'ów :-)

Nie wiedzialem gdzie za bardzo umiescic ten post ale wybralem w koncy glowna strone forum jak jakis moderator uwaza ze jest ie tu to nich przeniesie a ja przepraszam za klopoty :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}
PROPAGANDA: Uzywajcie irca i badzcie na kanale 4programmers.net
Delphi6

0
  1. Wystarczy, że w Install packages usuniesz paczuszkę. Jeżeli nie chcesz usunąć całej paczki, to otwórz ją i usuń ten jeden komponent i zainstaluj ponownie.
  2. Mam D3 Standard na płytce. Przez Kazaa Ci nie prześlę (bo mi zablokowali w sieci), mogę co najwyżej przez WinMX (jeżeli masz jakieś inne sposoby na przesłanie i jesteś zainteresowany to zgłoś się)
  3. Nie bardzo rozumiem o co dokładnie Ci chodzi. Chcesz, żeby w czasie pisania komponentu wyświetlało podpowiedzi, czy żeby twój komponent je wyświetlał?

A to ostatnie to jest możliwość. Musisz utrzyć nowy projekt. Dodać do uses plik pas z komponentem. I napisz tak

{$define Test}
interface
TForm1 = class (TForm)
ZmiennaOkreślającaKomponent=TNazwaKomonentu;
.
.
private
{$ifdef Test}
ZmiennaOkreślającaKomponent=TNazwaKomonentu;
{$endif}
.
.

implementation

procedure TForm1.FormCreate(....);
begin
{$ifdef Test}
ZmiennaOkreślającaKomponent:=TNazwaKomonentu.Create(Application);
. //inne ustawienia początkowe komponentu
.
{$endif}
end;

Jeżeli wszystko bedzie działać to po zainstalowaniu komponentu wystarczy:
{$define Test}
zamienić na:
{.$define Test}

--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Chodz mi dokaldnie ze jak np z memo wybiore Lines to Lines ma jeszcze swoje wlasnie menu gdzoe mozna wybrac Count, Strings[] itd. A ja nie wiem jak to zrobic u siebie. Powiedzmy ze chce zrobic cos takiego:
Mam komponent o nazwie Komp naciskam . i pojawia sie menu powiedzmy ze tam jest do wyboru Software i Hardware jak wybiore software to pojawia mi sie menu w ktorym jest np delphi bcb windows a jak wybiore hardware to pojawia sie procesor ram dysk i takie tam :-) Wiecie juz o co mi chodzi :-)

I mam jeszcze jedno pytanie znacie jakis kurs pisania komponentow. Tylko nie ten co jest na tej stronie tylko jakis inny bo ten juz przeczytalem a apetyt rosnie w miare jedzenia ;)--pozdrawiam PEDROS {hello}
PROPAGANDA: Uzywajcie irca i badzcie na kanale 4programmers.net
Delphi6

0

No to może w onkeydown memo sprawdzaj czy nie została naciśnięta kropka. Jesli tak to menu.popup() itd.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Pedros napisał:
&gtI mam jeszcze jedno pytanie znacie jakis kurs pisania komponentow. Tylko nie ten co jest na tej stronie tylko jakis inny bo ten juz przeczytalem a apetyt rosnie w miare jedzenia ;)
&gt
Znam taki jeden :) Pomoc forumowiczów. Ja nigdy żadnego kursu na temat pisania komponentów nie czytałem (nawet tego na tu {wstyd} ) Pisanie komponentów niewiele różni się od pisania zwykłych programów. Przeczytaj tylko podstawy opisane w pomocy Delphi i do dzieła. I tak każdy problem trzeba rozpatrywać oddzielnie.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1