fortran?

0

Mam mały problem z tłumaczeniem instrukcji z fortrana na pascala. Może ktoś z was ma jakąś starą książkę i mógłby mi powiedzieć co oznacza ! w takiej instrukcji.
If(IRUN.NE.0)THEN !TOL1 STOP IF IRUN=0
...
Gdzie
IRUN, TOL1 to zmienne.

--
marko

0

To na pewno jest FORTRAN?
Mam parę listingów w FORTRANie i nie ma tam takiej konstrukcji warunkowej.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Na 100 % fortran!!!

0

Czy może wiesz co to znaczy? (z pętli IF)
!# OF SMPLING PERIOD

Marko

0

marko napisał:
Czy może wiesz co to znaczy? (z pętli IF)
&gt!# OF SMPLING PERIOD
&gt
&gtMarko

Ni w ząb. Fortran nie jest już zbytnio używanym językiem :( Poszukaj w internecie może jest jakiś help do fortranu.
Większość listingów, które były pisane w fortranie, została przetłumaczona na pascal (w końcu z tego się wywodzi)

Jak znajdziesz jakąś stronkę z fortranem, to walnij tu link. {hello} --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

W listingach, które oglądałem ! oznacza komentarz. Tak jak w Delphi *

Tu jest mały tutorial po fortranie, ale nic nie ma o tym !.
http:*druid.if.uj.edu.pl/~diodak/fortran77/index.html

Napisz jaka to wersja FORTRANa

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

&gtDryobates napisał
&gt
&gtNapisz jaka to wersja FORTRANa

??????????????????????
Mam tylko ten listing i nic więcej

--
marko

0

marko napisał:
&gtDryobates napisał
&gt&gt
&gt&gtNapisz jaka to wersja FORTRANa
&gt
&gt??????????????????????
&gtMam tylko ten listing i nic więcej
&gt
HAHA!!!
Mam. Masz Fortran 90. W tym języku ! oznacza komentarz. Nie mogłem znaleźć co to znaczy, bo we wcześniejszych wersjach komentarz oznaczało się przez C. W Fortran 90 można oznaczać komentarz przez ! i C

Tu jest FAQ z którego to wyczytałem: http://www.fortran.com/fortran/FAQ/cont.html (duży)

A tu jest książka on-line, opis fortran 77, nie wiele różniącego się od fortrana 90 http://www.kcl.ac.uk/kis/support/cit//fortran/f77book.pdf--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Dzięki! {brawo}
Dryobates musimu to {browar}
I to koniecznie!

--
marko

0

marko napisał:
Dzięki! {brawo}
&gtDryobates musimu to {browar}
&gtI to koniecznie!
&gt
Tylko podaj adres, a na piwo na pewno przyjadę :) (tylko jak ja wrócę? ;) )--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Taki mały szczegół jeszcze.
host: netlib.att.com
directory: dist/f2c.

Tutaj możesz znaleźć translator z Fortran'u na C. Chyba łatwiej jest przerobić potem na pascal'a :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Ok jeszcze raz dzięki Dryobates!
Daj mi tylko znak jak będziesz przejazdem w Gliwicach to to {browar}

--
marko

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1