Dwa krótkie pytania

0

Krótko i treściwie:

  1. Jak pozamieniać określone znaki w stringu na inne?
    (w PHP to by było np.: $text = ereg_replace("Ł", "L", $text) )
  2. Jak poznać kod znaku wpisanego z klawiatury?
    (chodzi mi np. o to że mamy pole Edit1 wpisuje lterkę "Q",
    a w polu Edit2 wyskakuje mi że to jest "#81")

--


Pozdrawiam...
piechnat

0
  1. poz:integer;

    poz:=Pos(ZnakDoUsunięcia,CiągZnaków);
    Delete(CiągZnaków,poz,1);
    Insert(ZnakDoWstawienia,CiągZnaków,poz);

  2. Edit2.Text:=IntToStr(Ord(Edit1.Text));--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

1: do uses dopisujesz StrUtils a kod wyglada tak:
text := ReplaceStr(text,'co','na co');

ps. w delphi 6 zamiast funkcji ReplaceStr jest AnsiReplaceStr ;)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Mam jeszcze takie krótkie pytanie:
Czy zmienna typu STRING ma jakieś ograniczenia,
czy można w niej przetrzymać np. 100 MB plik textowy?--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

piechnat napisał:
Mam jeszcze takie krótkie pytanie:
&gtCzy zmienna typu STRING ma jakieś ograniczenia,
&gtczy można w niej przetrzymać np. 100 MB plik textowy?
&gt
Nie można. O ile pamiętam to ma chyba 260 lub mniej (może 255).

LKS właśnie zainstalowałem D6. To dlatego nie mogłem znaleźć tej funkcji :) Dzięki.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Dryobates napisał:
piechnat napisał:
&gtMam jeszcze takie krótkie pytanie:
&gt&gtCzy zmienna typu STRING ma jakieś ograniczenia,
&gt&gtczy można w niej przetrzymać np. 100 MB plik textowy?
&gt&gt
&gtNie można. O ile pamiętam to ma chyba 260 lub mniej (może 255).

Nie, nie!!!
ShortString (deklarowany jako s: string[35_czy_iles_tam_max_255]) ma max 255 znakow

zwykly (long, Ansi) string ma max 2^31 znakow. Czyli 2 GB. Zrodlo: jak zwykle Help od Delphi...--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Dryobates napisał:
&gtpiechnat napisał:
&gt&gtMam jeszcze takie krótkie pytanie:
&gt&gt&gtCzy zmienna typu STRING ma jakieś ograniczenia,
&gt&gt&gtczy można w niej przetrzymać np. 100 MB plik textowy?
&gt&gt&gt
&gt&gtNie można. O ile pamiętam to ma chyba 260 lub mniej (może 255).
&gt
&gtNie, nie!!!
&gtShortString (deklarowany jako s: string[35_czy_iles_tam_max_255]) ma max 255 znakow
&gt
&gtzwykly (long, Ansi) string ma max 2^31 znakow. Czyli 2 GB. Zrodlo: jak zwykle Help od Delphi...
&gt
Nie zmienia to faktu, że w string nie da się zapisać 100 MB :)
Ale dzięki, że mnie poprawiłeś. Już sobie przypomniałem, skąd te 260 wytrzasnąłem. To maksymalna długość ścieżki w DOSie :D
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1