slider i scrollowanie

0

hmm... czy da się zrobić tak, żeby Sliderem scrollować jakiś komponent? Np. _jakimścudem (dobrze by było wiedzieć jak :( - jakoś nie widzę parametru 'scrollbars', 'scrollbar.visible' etc. ) wywalamy scrollbary z TListView, umieszczamy gdzieś SLider i gdy ktoś używa slider'a, to scrolluje się TListView.--- - -
Roszi

0

mialem ten sam problem :)
nie da sie tak zrobic jak mowisz
najpierw musisz ukryc scrollbary:

SetWindowLong(ListView1.Handle, GWL_USERDATA,
SetWindowLong(ListView1.Handle, GWL_WNDPROC,Integer(@ListBoxWindowProc)));
ShowScrollBar(ListView1.Handle, SB_BOTH, FALSE);

a pozniej:
ja uzywam VsSlider z Varian Workshop
wiec w oncreate dla form
piszesz:

vstmp:=vsslider1.Position;

a w onchange dla vsslider piszesz

if VsSlider1.Position&gtvstmp then
ListView1.Items[VsSlider1.MaxValue-VsSlider1.Position].MakeVisible(true);

if VsSlider1.Position&ltvstmp then
ListView1.Items[VsSlider1.MaxValue-VsSlider1.Position+ListView1.VisibleRowCount- 1].MakeVisible(true);

vstmp:=vsslider1.Position;

aha i przy kazdym dodaniu lub usunieciu z itemow piszesz (znowu :) )

procedure Zmiana;
var min,max:integer;
begin
if ListView1.Items.Count&gtlistview1.VisibleRowCount then begin
GetScrollRange(listview1.handle,SB_VERT,min,max);
{lub SB_VERT - scroll pionowy , SB_HORZ, poziomy }
VsSlider1.MaxValue:=max-ListView1.VisibleRowCount;
VsSlider1.Position:=VsSlider1.MaxValue;
{maxvalue albo minvalue u mnie max jest u gory}

   vstmp:=VsSlider1.Position;
 end;

end;

heh
to by bylo na tyle :)

ps. jak cos nie dziala to pisz

--
--&lt&lt[ pzdr ]&gt&gt--

0

heh, dzieki man :). Jeszcze nie sprawdzałem, ale i tak dzieki :).

btw - var vstmp:integer; tak?--- - -
Roszi

0

sory zapomnialem

tak vstmp ma byc integer

ps. a tak przy okazji :)
zlookaj na moj prog w offtopic post ocena

--&lt&lt[ pzdr ]&gt&gt--

0

wlasnie sciagam :)

Co do kodu, to niestety u mnie nie dziala ;(. Po pierwsze w tej sekcji ktora ma wywalac scrollowanie, zaznacza mi ta czesc od '@ListBox'. Gdy zmienilem na ListView1.WindowProc to już nie zaznaczalo, ale program na wstepie sie wieszal ;(.
Dalej - gdy wywalilem kompletnie te deklaracje, to przy probie przesuniecia Slider'a program znowu sie wiesza ;( ;( ;(. Moze moglbys mi podeslac jakies zrodlo gdzie to jest wykorzystane? Mam zainstalowane Varian'y wiec z tym nie bedzie problemu {brawo} --- - -
Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0