Konwersja TFileDate do TDateTime ( jak ?!!!)

2002-03-23 11:50
login
0

Mam następujący problem:
Odczytuję datę utworzenia pliku. Ok. ale jak ta wartość (zmienna typu TFileDate) odczytać w normalnej postaci ? (TDateTime).
Jest co prawda funckja TFileDateToDateTime, ale jej argumentem jest Integer - i wszystko sie sypie.

Prosze o pomoc.--Jakub Sanecki

Pozostało 580 znaków

2002-03-24 16:40
pq
0

A skad bierzesz to TFileDate?

Funkcje: FileGetDate oraz FileAge zwracaja integer!--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-26 10:57
pq
0

(odpowiedz "login'a" przyszla emailem, oto ona)
Dziêkujê za odpowied¼.
ale obie przytoczone przez Ciebie funkcje zwracaja datê modyfikacji pliku, a ja potrzebuje date utworzenia pliku na dysku. U¿ywam do tego funkcji API - GetFileTime.
Mozna inaczej ?

A ja na to:

GetFileTime zwraca wskazniki do 3 struktur FileTime opisujacych date utworzenia, ostatniego dostepu i ostatniego zapisu do pliku. Opis struktury FileTime jest w MSDN:

http://msdn.microsoft.com/lib[...]y/en-us/sysinfo/time_0fzm.asp

Zwracam uwage w strukturze jest zapisana liczba 0.1 ms (100 ns) od 1 stycznia 1601 roku. Kazdy ze znanych mi zapisow czasu dla ktorych istnieja funkcje konwersji w Delphi uzywa innego zapisu.

DateTime:

type TDateTime = type Double;
czesc calkowita: liczba dni od 30 grudnia 1899
czesc ulamkowa: ulamek dnia

SystemTime:

type
PSystemTime = ^TSystemTime;
TSystemTime = record

wYear: Word;
wMonth: Word;
wDayOfWeek: Word;
wDay: Word;
wHour: Word;
wMinute: Word;
wSecond: Word;
wMilliseconds: Word;

end;

TimeStamp:

type

TTimeStamp = record
Time: Integer; { Number of milliseconds since midnight }
Date: Integer; { One plus number of days since 1/1/0001 }

end;

Trzeba wiec napisac wlasna funkcje konwertujaca. Moze ktos napisal i da?--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-26 11:07
pq
0

Heureka!!! (tez w MSDN)

jest funkcja APi

BOOL FileTimeToSystemTime(
CONST FILETIME lpFileTime, file time to convert
LPSYSTEMTIME lpSystemTime * receives system time
);

ktora przeksztalca File na SystemTime, ktory mozna funkcjami VCL przeksztalcac na inne zrozumiale dla Delphi formaty!--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Bingbot