Własna procedure w D6Pe

0

Jak w Delphi 6 Personal stowrzyć własną procedure??? W Enterprise pisalem tam gdzie trzeba np.

procedure Test;

Naciskałem Ctrl+Shift+C

i pisałem co ma sie dziać.

WPersonalu nic nsie nie dzieje jak to nacisne (Ctrl...) a jak kompiluje pisze:
Unsatisfied forward or external declaration: 'TForm1'

???????? hmm... ;( --Delphi 6

0

ROTFL ja nigdy nie używałem tego skrótu. U mnie po prostu nie działa (D5 :) )
Musisz wiedzieć jaka jest budowa unitu.
Procedura jest umieszczona w dwóch miejscach:
W deklaracji w części interface jest umieszczona nazwa procedury, i w części implementation jest umieszczona nazwa procedury i kod.

Jeżeli chcesz zadeklarować procedurę jako własność Form1 to musisz jej deklarację umieścić w sekcji public lub private, a przy kodzie przed nazwą procedury musisz wpisać TForm1.
Np. tak:

interface

type
TForm1 = class(TForm)
private
{ Private declarations }
procedura Test;
public
{ Public declarations }
end;

implementation

procedura TForm1.Test;
begin
//kod
end;
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

u mnie tesh jest wszystko dobrze--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0