Dodawanie czasu

0

Czy ktoś wie, lub ma gotowca jak dodać czas?
np:
0155 *hhss
+ 0223 *hhss

Pozdrowienia dla człego FORUM.
--Marco_99

0

Weź znajdz (niżej) mój post a raczej odpowiedź na jakiś tam związany z datą problem a będziesz zbawiony :)

0

Robert dnia 03.03.2002 21:18

Jak odliczać czas? No wydaje sie prosto ale co jak chcę żeby podać np dzień tygodnia i program będzie odliczał ile do niej zostało godzin.

Przykład:
Dziś jest niedziela godzina 21:17 . W programie podaję np. Wtorek 13:00. I chcę żeby program odliczał ile do tego wtorku zostało czasu.

hmm wydaje się skomplikowane ale dziękuję za pomoc!


ql-GORTH dnia 04.03.2002 20:20

Nie mam czasu nad tym siedzieć.
więc podaje całkiem nie pełny kod:
timetostr(time); i datetostr(date); nic nie ustawiaj jako date stro lub coś tam po prostu wal tam te linijki i nic w nich nie zmieniaj :)))

to sobie utwórz i nadaj takie nazwy:

g: TLabel;
m: TLabel;
s: TLabel;
procedure wal_imbir(Sender: TObject);
var
godz, min, sek : string;
godz2, min2, sek2 : integer;
begin
godz := timetostr(time);
min := timetostr(time);
sek := timetostr(time);
delete(godz,3,6); *ucinamy reszte od godz
delete(min,1,3); delete(min,3,3); *ucinamy reszte od min
delete(sek,1,6);
g.caption := godz;
m.caption := min;
s.caption := sek;
godz2 := strtoint(godz); // tu aby doliczyć czas ( a jeżeli chcesz jeszcze datę to: Datetostr(date);
min2 := strtoint(min);
sek2 := strtoint(sek);

potem sam se tamto obliczaj bo nie chce mui sie :)
a jeżeli coś nie działa to wal pod &lta href="mailto:[email protected]?subject=tentegoodliczczas"&gt ten adres&lt/a&gt


-ql-GORTH dnia 04.03.2002 20:22

ee źle to jest myślałem, że mam to wpisać aby działało ok teraz chyba będzie OK: [email protected]


pq dnia 05.03.2002 12:44

Moze uzyj typu TDateTime, ktory pozwala zakodowac date i godzine w sposob umozliwiajacy ich odejmowanie i otrzymywanie sensownych wynikow. Polecam lekture Delphi Help, date/time routines. Zwroc uwage na funkcje w rodzaju DayOfTheWeek czy DecodeDateWeek (procedura), pozwalajace uzywac dni tygodnia w obliczeniach. Reszte doczytaj sam(a).

--
Pawel

Delphi6

0

a jakbys tak dodal obydwie daty??? A + b ?--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

function AddHours(H1, H2: real): real; * dodaje do siebie czas
var min: Real;
begin
min := Int(H1)*60 + Frac(H1)*100 + Int(H2)*60 + Frac(H2)*100;
Result := Int(min/60) + (Round(min) mod 60) /100;
end;

function DivHours(H1, H2: real): real; * Odejmuje od siebie czas
var min: Real;
begin
min := Int(H1)*60 + Frac(H1)*100 - (Int(H2)*60 + Frac(H2)*100);
Result := Int(min/60) + (Round(min) mod 60)/100;
end;

Czas podajemy w postaci np. 1,3 = 1godz i 30 min, 0,01 = 0 godz i 1 min, 12,5 = 12 godz i 50min
Funkcje moga zle dzialac, gdy zostanie podane wiecej niz 60 minut np. 1,65 1,80

powodzenia--Astacus (D5 Pro)

0

Astacus w dniu 25.3.2002 11:20 napisal:
function AddHours(H1, H2: real): real; * dodaje do siebie czas
&gtvar min: Real;
&gtbegin
&gt min := Int(H1)*60 + Frac(H1)*100 + Int(H2)*60 + Frac(H2)*100;
&gt Result := Int(min/60) + (Round(min) mod 60) /100;
&gtend;
&gt
&gtfunction DivHours(H1, H2: real): real; * Odejmuje od siebie czas
&gtvar min: Real;
&gtbegin
&gt min := Int(H1)*60 + Frac(H1)*100 - (Int(H2)*60 + Frac(H2)*100);
&gt Result := Int(min/60) + (Round(min) mod 60)/100;
&gtend;
&gt
&gtCzas podajemy w postaci np. 1,3 = 1godz i 30 min, 0,01 = 0 godz i 1 min, 12,5 = 12 godz i 50min
&gtFunkcje moga zle dzialac, gdy zostanie podane wiecej niz 60 minut np. 1,65 1,80
&gt
&gtpowodzenia

Dzięki o to mi właśni chodziło.

Pozdrowienia dla całego FORUM
&gt
&gt--
&gtAstacus (D5 Pro)
-----Marco_99

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1