TP - jak odpalac programy ?

0

Witam!
Mam taki problem i nie wiem jak go rozwiazac:
chce aby moj porgram napisany w Turbo Pascalu uruchamial inne programy dosowe. Obilo mi sie o monitor ze jest procedura Exec i trza do niej podac 2 argumenty. Pierwszy to sciezka do programu a drugi to.... wlasnie, co to ?

help!--pozdrawiam

Saros Shadow Follower

0

Shif+F1, potem F5, nastepnie nacisnij E, i zobacz czy na liscie jest komenda Exec, jak jest to wybierz ja - i PUFF!! masz opis calej procedurki. Ale jakbys tam nieskumal to

Exec(PelnaSciezkaDoExeka,PelnaSciezkaDoCommand.com);--sys:&gt logout....

0

bzium... i tak wlasnie robilem jak wyzej podales... i nico.. programy sie nie odpalaja.. w ogole nie zauwazylem zadnej reakcji :/--pozdrawiam

Saros Shadow Follower

0

No widzisz i masz tutaj pierwszy dowod [z wielkiej sterty dowodow] ze Delphi jest lepsze od TP ;)

Tak nawiasem mowiac to u mnie to tez nie dziala :D --sys:&gt logout....

0

A derektywe kompilatora wpisaliście {$M $4000,0,0} , kiedyś to robiłem i mi chodziło ;)--Pozdrowienia Chodek ;)
Delphi 6

0

NO WŁAŚNIE! Bez tej dyektywy ani rusz. Trzeba jeszcze dopisać coś takiego:
{$M $4000,0,0}
SwapVectors
Exec('nazwa_programu.exe','PARAMETRY');
SwapVectors

Powinno pomóc:)--trala la

0

16 KB na program to za mało musisz zrobić to trochę inaczej.
{$M 655360,0,65535}
program egzekucja;

uses {chyba} dos;
Var s:strng;

Begin
WriteLn('Jaki Program');
ReadLn(s);
Exec(s,'');
SwapVectors;
End.

Na tym pójdą programy dosowe do 64 KB wymagań i wszystkie z windowsa.
Ale nie pójdzie już takie GTA dosowe.

0

Jeszcze do SHEIKARA :
Delphi to do pascala nic. Programuje w tych dwóch, jeszcze w t.basicu,
qbasicu, atari basicu i c64 basicu i wiem co to delphi. Tylko formy, a jak chcesz
zrobić coś cool to musisz mieć delphiX a jak nie to se radź na TBitmap.TransparentColor. Jak chesz uruchomić coś w delphi to musisz winexec
z windows API które ma dużo beznadziejnych parametrów. Delphi się nadaje tylko dla takich, którzy bez windowsa nie potrafią już nic ciekawego zrobić.{brawo} PASCAL JEST THE BEST{brawo} i nanim można dużo więcej ! Chyba że masz DelphiX to możesz zrobić coś naprawdę szybkiego (w grafice)

0

Amper napisał:
&gtJeszcze do SHEIKARA :

A ty co analfabeta? zeby pomylic K z T, nawet nie leza blisko siebie na klawiaturze :[[

&gtDelphi to do pascala nic. Programuje w tych dwóch, jeszcze w t.basicu, qbasicu, atari basicu i c64 basicu i wiem co to delphi.

No i co sie tak cieszysz, ogolem znasz tylko dwa jezyki. 3 lata spedzilem programujac atarynke 800 xl :P

&gtTylko formy, a jak chcesz zrobić coś cool to musisz mieć delphiX a jak nie to se radź na TBitmap.TransparentColor

Pomysl lepiej co piszesz. Zaluzmy ze robie sobie plajerka i co mam do tego uzyc DelphiX bo nie bedzie cool? A zrob mi plajerka mp3 w qbasicu :P. poza tym zamiast DelphiX wole Opengl jest ladniejszy, szybszy i mniej skomplikowany. :D "TBitmap.TransparentColor" a ty sie tak meczysz?, poza tym wytlumacz mi co zlego jest w "TBitmap.TransparentColor"

&gtJak chesz uruchomić coś w delphi to musisz winexec z windows API które ma dużo beznadziejnych parametrów.

:D :D :D To juz nie moja wina ze nie potrafisz tego okielznac :D ale sie usmialem, hehe dobre :P

&gtDelphi się nadaje tylko dla takich, którzy bez windowsa nie potrafią już nic ciekawego zrobić.

No coz wkoncu Delphi powstalo po to aby tworzyc aplikacje pod srodowisko windows - wiec twoje slowa sa bez sensu.
Ale co sie bede klocil. Glupca nie da sie przekonac.--sys:&gt logout....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1