relatywne ustawienie komponentu

0

Witam
Tym raem się nie popiszę inteligencją no al cóż kto pyta nie błądzi.
Pytanie jest zapewne banalne
Chodzi mi po prostu o takie ustawienie dowolnego komponentu(wizualnego) na formularzu żeby w trakcie np rozszerzania okna on również zmienił wielkość........
Z góry dzięki i sory że zawracam głowę--Olbrem

0

Spróbuj z właściwościami Align. Ewentualnie ze zdarzeniem OnResize formularza.--You may say I am dreamer...

0

Po pierwsze radził bym projektować aplikacje w rozdzielczości 640x480.
Po drugie Align jak kolega pisał powyzej , jeszcze Anchors jest przydatne.
Do przeskalowania można użyć funkcji Form1.ScaleBy();Form1.ScaleControls();
Najlepiej wrzucić to to odpowiedniego zdarzenia czyli OnResize i bedzie git .;)--Pozdrowienia Chodek ;)
Delphi 6

0

Olbrem napisał:
Witam
&gtTym raem się nie popiszę inteligencją no al cóż kto pyta nie błądzi.
&gtPytanie jest zapewne banalne(...)
&gtZ góry dzięki i sory że zawracam głowę
&gt
&gt--

Co się przejmujesz? Przecież od tego jest to Forum:) LUDZIE! NIE WSTYDŹTA SIĘ! :)

0

Zenek znowu masz rację! No chyba, że odpowiedź jest w FAQ, a to że pq napisze ci że jest F1 utwierdzi cie conajwyżej, że to co szukasz jest w helpie - po co czas marnować :D
--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1