Porowanywanie linikek

0

Wiem ze to jest bardzo proste do zrobienia (wystarczy troche pomyslec a to ostatnio nie jest moja mocna strona :-) ) {wstyd} ale ja sie mecze od jakis 3h i nic mi nie wychodzi. Wiec jak komus by sie zachcialo napisac to dla mnie bylbym bardzo wdzieczny. A wiec mam dwa komponenty richedit i listbox, w kazdym z nich sa jakies linijki jak mozna zrobic cos takiego zeby program porownywal pierwsza linike z jednego komponentu z pierwsza z drugiego. Potem pierwsza a pierwszego z kolejna z drugiego. Jak juz sie wszystkie linijki skoncza w drugim to druga z pierwszego z pierwsza z drugiego. itd :-) Zamieszlalem prawie jak ZIOMBER ( tu {browar} dla ciebie) ale mam nadzieje ze mnie ktos zrozumie i mi pomoze :-)

--
pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
countre, countlb : integer;
begin
for countre:=0 to Pred(RichEdit1.Lines.Count) do
for countlb:=0 to Pred(ListBox1.Items.Count) do
if RichEdit1.Lines[countre]=ListBox1.Items[countlb]
then Memo1.Lines.Add('RE:'+IntToStr(countre)+'=LB:'+IntToStr(countlb));

end;

O to chodzilo?--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Dokladnie o to :-) Dzieks za odp. --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Jakoś nietypowo piszecie :-) Czemu Pred(... .Count) przecież można ... Count-1

0

Mam wrazenie ze Pred jest jakos jasniejsze przy czytaniu kodu. Ale to kwestia indywidualnych upodoban. Wydajnosc jest identyczna. Vide: http://www.4programmers.net/f[...].php?action=show&id=13875

(post moj z 6.07.2002 17:22)

--
Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0