[OT] Sprawozdanie ze spotkania w sprawie certyfikatu

0

I Certyfikat

  1. Certyfikat będzie w postaci unikalnej liczby (wygenerowanej na określonych zasadach)

  2. Autor programu z certyfikatem będzie mógł umieścić w programie logo i link do strony z liczbą jako parametrem. Umożliwi to użytkownikowi sprawdzenie autentyczności certyfikatu.

  3. Na stronie będą umieszczone informacje o programie i autorze.

II Tryb zgłaszania programów

  1. Programy będzie można zgłaszać na stronie podając:
  • imię i nazwisko autora
  • nick
  • miejsce, gdzie można znaleźć program
  1. Informacje o autorze pozostaną anonimowe do czasu ogłoszenia wyniku (tzn. nie będą podane na stronie, jeżeli komuś na tym zależy będzie mógł to sam ogłosić lub zaznaczyć w programie)

  2. Można zgłosić TYLKO JEDEN program do oceny. Następny program można zgłosić dopiero po ocenie poprzedniego.

  3. ZABRANIA SIĘ ZGŁASZANIA PROGRAMÓW SZKODLIWYCH (np. trojanów itp.)

III Zasady oceniania programu

  1. Certyfikaty będą przyznawane przez komisję złożoną (miejmy nadzieję :) ) z następujących osób:
  • Adam Boduch
  • LKS
  • Imperior
  1. Komisja wystawi ocenę na podstwie ocen ławników.

  2. Ławnicy będą wybierani losowo przez skrypt w liczbie 10 (słownie dziesięciu :) ) osób spośród osób zarejestrowanych, które zaznaczyły w profilu chęć oceniania programów (jak wiadomo profil można edytować, więc w razie wyjazdu lub po prostu braku chęci testowania można będzie zmienić).

  3. Informacja o wylosowaniu będzie przysyłana na adres e-mail.

  4. Logując się na odpowiednią stronę będzie można oddać głos.

  5. Tożsamość ławników pozostanie anonimowa do czasu ogłoszenia wyników.

  6. Ocenę ławnicy będą wystawiać według skali 0-10, według swoich subiektywnych odczuć, ale z zaznaczniem za co zostały odjęte punkty.

  7. Osoby nie będące ławnikami będą mogły dodawać swoje komentarze na forum w automatycznie wygenerowanym ogłoszeniu.

  8. Czas oceniania programów wynosić będzie 6 dni.

  9. Siódmego dnia ogłoszone zostaną wyniki.

IV Logo certyfikatu

  1. W sprawie zgłaszania wzorów logo proszę informować o tym Sheitar'a.

  2. Logo proszę przygotowywać czytelne ale nie za duże, najlepiej z paletą mniej niż 256 kolorów. (w celu ograniczenia rozmiarów i łatwej konwersji na inne formaty)

  3. W sprawie wyboru logo zostanie przeprowadzona sonda

  4. Aktualny zbiór logosów można znaleźć pod adresem http://217.96.138.188/logosy.htm

"loga mozna wysylac do dnia 22 lipca"

0

Trochę patriotyczne te certyfikaty :)

Mi się podobają:
logo 2
logo 3
logo 4
logo 7
logo 9

coś za dużo tych lóg dlatego wybieram "logo 2" :]

Ale nic nie stanowi przeszkody zebywybierać sobie samemu te loga

==
Jeżeli to już było napisane (coś pdobonego) w powyższym poście - to walnąłem gafę :]

--
3 Sierpnia,
see you later

0

&gtAle nic nie stanowi przeszkody zebywybierać sobie samemu te loga

Jest przeszkoda. Logo ma być jednocześnie reklamą serwisu 4programmers.net. Ludzie muszą kojarzyć logo z serwisem. Według podstawowych zasad marketingu należy wypromować JEDEN znak, po zobaczeniu którego na myśl przychodziłby serwis 4programmers.net. Logosów jest na razie mało. Mam nadzieję, że z czasem coraz więcej pomysłów się pojawi i wybierzemy najlepszy z nich.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

co bedzie oceniane: grafa, kod, zaawansowaność, pomysł, wykonanie, stabilność, funkcjonalność....

  1. Czy każdy otrzyma certyfikat?--Spin
    Delphi - Lets make Windows better....
0

Ale Dryobates - mi chodzi o jakieś logo z tych lóg co są na tamtej stronie - tylko ze autor sam wybierze mu odpowiadające logo, które zostały wybrane przez komisje :)

0

Spin napisał:
co bedzie oceniane: grafa, kod, zaawansowaność, pomysł, wykonanie, stabilność, funkcjonalność....
&gt
&gt2. Czy każdy otrzyma certyfikat?
&gt
Ocena będzie wystawiona według ogólnego wrażenia ławników. Zbyt trudne jest zdefiniowanie kryteriów oceniania. Zależnie od rodzaju programu zwraca się uwagę na różne rzeczy. Ławnicy będą mieli obowiązek podania informacji za co zostały odejęte punkty.

Czy każdy otrzyma certyfiakat? Tego nie wiem. Ale chyba byłoby stratą czasu przyznawianie certyfikatu za program, który uzyskał 0 punktów. Byćmoże wraz z umieszczeniem logo należałoby podać liczbę punktów zdobytych przez program? Ta kwestia na pewno jeszcze zostanie poddana pod dyskusję.
IRC:
kanał:#4programmers.net
serwer:waszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
tam są prowadzone dyskusje.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

To mam pomysł: :P :P :P :p :p :p

jak ktoś walnie sobie do form2 obrazek z certyfikatem (w image1 na form2)
to automatycznie w onclick (na image1) powinna się załączyć strona

np.

www.4programmers.net/certyfikaty.php?showid=12892

takie cosik :]

i wtedy będą zlikwidowane oszóstwa (lub oszustwa.........)

=====================
Tytuł programu
Autor
Wersja
ilość punktów np. 8/10

Krótki opis programu (przez autora)

Nicki sprawdzających:

Uwagi co do programu (tutaj uwagi wypisują osoby sprawdzające)

i coś od Adama :] chodzi mi tutaj dokładnie o jakiś tekst, który jest potwierdzeniem wiarygodności.

=====================

co do mnie jednak wyjeżdżam (znowu) jutro :) o 8:00

i wracam 3 sierpnia :]

joł elo :P

0

heh ziomber trzeba bylo wczoraj byc na Ircu to wiedzialbys ze ta sprawa zostala omowiona :)

"2. Autor programu z certyfikatem będzie mógł umieścić w programie logo i link do strony z liczbą jako parametrem. Umożliwi to użytkownikowi sprawdzenie autentyczności certyfikatu."

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS nie mogłem znaleźć o której trza było wpaść na kanał

0

ZIOMBER napisał:
LKS nie mogłem znaleźć o której trza było wpaść na kanał

Informacje o tym były umieszczone w ogłoszeniu Sheitara: Certyfikaty i w tymczasowym ogłoszeniu LKS'a na parę godzin przed spotkaniem.

A tak swoją drogą to wpadajcie częściej na irca ;) --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

Dryobates napisał:
&gtA tak swoją drogą to wpadajcie częściej na irca ;)

Hehe :D IRC wciaga :) Ale ja preferuje siec IRCNET :)--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

wiem że mam w tej sprawie mało do gadania, ale moim zdaniem nazwa 'certyfikat' robi złe wrażenie. Po pierwsze - nie kojazy mi sie z zadnym community, po drugie brzmi komercyjnie.--- - -
Roszi

0

aha i jeszcze jedno - nie ma żadnego punktu o dozwolonych językach i definicji pojęcia 'program' mogącego być objętym 'tym czymś'. Jeśli ktoś przyśle równie zaawansowany stuff co takie phpBB, to co wtedy? Odmówić mu, bo to nie jest program w ogólnie pojętej przez userski plebs postaci?--- - -
Roszi

0

Roszi napisał:
aha i jeszcze jedno - nie ma żadnego punktu o dozwolonych językach i definicji pojęcia 'program' mogącego być objętym 'tym czymś'.

To nie jest status tylko sprawozdanie z tego do czego doszliśmy na ircu. więc nie ma definicji co to jest program i wielu innych które są w oficjalnych pismach.

Jeżeli chodzi o platformę to programy mają być przeznaczone na windowsa (możecie płakać, ale większość z nas tego sytemu używa i aby umożliwić testowanie programów taka zasada musi być)

Jeżeli chodzi o języki programowania to nie było mowy o jakiś ograniczeniach.
na pewno Delphi (większość na tym forum) na pewno C, C++, Pascal, assembler :).
Nie wiem co jeszcze. Może Java.
W sprawie języków na pewno jeszcze coś ustalimy.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

Roszi napisał:
&gtnazwa 'certyfikat' robi złe wrażenie. Po pierwsze - nie kojazy mi sie z zadnym community,

community=społeczność

Certyfikat nie ma za zadanie określać skąd pochodzi program, czy jakkolwiek wiązać go ze społęcznością programistów.
Nadanie certyfikatu oznacza, że program został przetestowany przez członków forum 4programmers.net, nie jest szkodliwy i że według nas jest to program wart takiej a takiej oceny.

&gtpo drugie brzmi komercyjnie.

To że kojarzy ci się z komercją to dobrze. Choć nie są z nim związane żadne pieniądze, certyfikat ma za zadanie również reklamować serwis 4programmers.net

A jeżeli nie 'certyfikat' to jak?--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

certyfikat troche to glupie. Moze jak np. jest logo 'Teraz Polska', tak dac logo ... i jakos nazwac to.
Reklamowanie serwisu 4programmers.net przez ten 'certyfikat' jest glupie i na pewno nie przejdzie. Proponuje stworzyc osobna strone i 'instytucje'. Strona oczywiscie moze nawiazywac do 4programmers.net
Jakas fajna nazwa i bedzie dobrze.
Co do regulaminu to jest tez glupi. Lawnicy beda oceniac program, spoko, ale nie ma kryteriow, a tak na oko nie ma co - kazdy ma inny gust. Kazdy moze sie do czegos przyczepic. Jesli juz to trzeba zorganizowac ludzi wdlg. grup np. ludzi od programow takich, l. od programow innych i tak dalej. Ktos moze powiedziec, ze o nie ma takiej funkcji a przydalaby sie i oceniam program na 1, ale taka funkcja ludziom ktorzy uzywaja program na codzien jest niepotrzebna i co wtedy? musza byc ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy i wiedza co jest potrzebne i 'innowacyjne' w programach nalezacych do danej grupy.
Lawnikiem nie moze byc kazdy. Ktos da do oceny edytor tekstu i jakis koles bedzie go ocenial, ktory powie - "no to nie jest Word" i 1. Musza byc to ludzie zaufani i pewni, bo inaczej certyfikat, czy tez logo bedzie nic nie znaczacym gifem (lug jpegiem).
Logo musi wzbudzac szacunek i respekt dla programu, a to co Wy szykujecie to jest dziecinne i nieprzemyslane. Nie jest latwo stworzyc takie cos.
Wracajac do oceniania. Jakie maja byc kryteria? pomysl? grafika? jaki pomysl? jak napisze klienta FTP to pomysl jest 0, jakie moge mu dac funkcje? te same co np. Cute FTP - 0 caly program - 0
Te sprawe nalezy pare razy przemyslec. Pomysl jest dobry. Nie zmarnujcie go. :)

0

moim zdaniem to idea zeby NIE ROBIC oddzielnej strony itd., ale wiazac to z ludźmi wokół 4programmers.net jest spox. Przywaliłem się tylko nazwy ;).

może zamiast 'certyfikat', to napis 'nasz typ' albo cos w tym stajlu :D--- - -
Roszi

0

aha i jeszcze jedno - rozumiem ze rozne jezyki programistyczne, np. delphi, c++ itd., ale ja się jeszcze pytalem czy wchodzi w grę np. sklep internetowy, engine forum or smth like that, tylko wszystko w jezykach skryptowych (Phyton, PHP, Perl itd.)?--- - -
Roszi

0

Seba i Roszi: trzeba było być na ircu.
Roszi: jest już możliwość edycji postu!!

A teraz jeżeli chodzi o temat: nie potrafię powiedzieć jakie języki programowania można będzie używać. Jeszcze trzeba będzie o tym podyskutować. Co do nazwy to dawajcie pomysły. Jak dla mnie nazwa nie jest istotna tylko to co sobą dany 'certyfikat', 'logo' czy jak tam zwał reprezentuje.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

Może nazwijmy ten certyfikat 'znakiem jakości 4programmers.net', a certyfikat, to dac programiście , za talent ;)--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0

Opowiem jak wyglada recenzowanie w sytacji z jaka mam czesto do czynienia w zyciu. Moze przemyslimy, czy niektorych rozwiazan nie da sie przeniesc do nas.

Autor przesyla dzielo do redaktora.
Redaktor sposrod dostepnej puli recenzentow wybiera dwoch na podstawie swojej wiedzy o ich wiedzy (nie losowo).
Recenzenci przygotowuja recenzje (zestaw niedociagniec) z propozycja werdyktu (przyjac od razu, przyjac po zaleconych poprawkach, przyjac po poprawkach i powtornej recenzji, odrzucic od razu). Redaktor podejmuje decyzje na podstawie recenzji i zalecen. Przesyla recenzje z werdyktem autorowi, ktory wprowadza ew. poprawki. Recenzenci sa anonimowi dla autora zarowno w trakcie jak i po recenzji. Co wy na to?--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Dobra, zajme sie strona techniczna...
--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

hmm... Dryo - o co Ci chodzi z tą edycją postu?--- - -
Roszi

0

ZIOMBER napisał:
Trochę patriotyczne te certyfikaty :)
&gt

Zgadzam sie, stanowczo za patriotyczne.

Popieram 3 i ewentualnie 6. {browar} LKS--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Roszi napisał:
hmm... Dryo - o co Ci chodzi z tą edycją postu?

Adam spełnił nasze życzenia odnośnie możliwości edycji postu. Ta ostatnia ikonka (podpisana niestety na razie Usuń post) umożliwia obecnie edycję własnego postu. Nie pisz drugiego postu jak o czymś zapomniałeś napisać tylko edytuj go :)

Dzięki Adam :-) --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

och, kolejny StatRanger w internecie :P :D

spox, nie zauważyłem

Panie Adamie - w takim wypadku uprzejmię proszę o zmianę parametru alt tego obrazka dla autora postu na 'edytuj post', bo ja tam daley widzę 'usuń post (tylko dla moderatorów)'.

[ w tym miejscu chciałem walnąc pętlę obrazującą o co mi chodzi, ale doszedłem do wniosku że moze to być źle odebrane (że niby uczę księdza pacieża) ].

--


Roszi

0

pq, miło cie znowu widzieć (czytać) na forum, a tak na marginesie to gdzie ty sie z takim ocenianiem w zyciu spotykasz??? zgadzam ise z tobąw tym przypadku w 100%. Niech kazdy określi w czym jest dobry i dostaje do oceny programy ze swojej dziedziny

--Spin
Delphi - Lets make Windows better....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1