Max pytań

0

Hi Great Group !
Wasze odpowiedzi jak zwykle okazują się b. pomocne ciekawe czy i tym razem. Nie bardzo odpowiada mi to że mam modem i jak mam jakieś pytanie to muszę sie łączyć za każdym razem więc spisałem sobie pytanka i...

  1. Jak policzyć ilość wyrazów(słów) w RichEdit

  2. Jakiej użyć procedury aby po wpisaniu w edicie niepełnego słowa (brakujące litery oznaczać np. * lub ?) i wciśnięciu klawisza wyszukała nam wszystkie pasujące wyrazy

  3. Jak rególować głośność dzwięku - procedura:

    procedure SetWavVolume(Lewy,Prawy:Byte);
    begin
    waveOutSetVolume(WAVE_MAPPER, Integer((Lewy shl 24) or (Prawy shl 8)));
    end;
    ustawia tylko głośność wave-ów ale przecież do pogłaszania są 2 suwaki

  4. Co to jest TMemoryStream - może jakiś mały przykładzik z wykożystaniem tego TMemoryStream

  5. Jakiej użyć procedury aby po wciścnięciu kombinacji klawiszy zminimalizować wszystkie procesy. Na waszej stronce jest taki programik ale niektóre procesy są takie uparte że się ich nieda zminimalizować np. niektóre gry.

  6. Jak zrobić coś takiego aby po kliknięciu na ListBox (lub coś takiego) w którym jest jakaś tam lista z nazwami odczytać kawałek pliku i wyświetlić ten kawałek w RichEdit.

Thanks all for any answers ! LUSIO

0

AD 3 - TMemoryStream

Jest to se cos takiego co pozwala wladowac plik do poamieci, czytac z niego jak z normalnego pliku, w ostatecznosci zapisac na dysk. Mozna go uzyc w polaczeniu z np. BASSem ktory ma mozliwosc odtwarzania utworow korzystajac z adresu w pamieci [TMemoryStream.Memory chyba :)]. co do przykladziku hmm to gotwiec z helpa :)

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
TempStream : TMemoryStream;
begin
TempStream := TMemoryStream.Create;
ListBox1.Items.SaveToStream(TempStream); write list box contents to the stream
TempStream.Position := 0;
reset to the beginning of the stream
RichEdit1.Lines.LoadFromStream( TempStream); // load stream contents into richedit
TempStream.Free;
end;--sys:&gt logout....

0

Jak się łšczysz przez modem to przetestuj b4p :)
--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0
  1. Jak policzyć? Tak jak w polskim :) Przeleć cały tekst i zliczaj spacje na końców wyrazów, znaki enter i tab itp.
    to zadanie miałem dawno temu szkole jako pracę domowš :D Dziecinie proste rozwišzanie (choć zapewne nie
    najszybsze
    --Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)
0
  1. jeżeli nieznane znaczki nie są literami ani cyframi to:
    poczatek:=RichEdit1.FindText('qqq'+#0+'www',0,100,[stWholeWord]);

#0- jest tam gdzie brakujący znak.

Dla liter szukam jakiegoś prostego sposobu. Jedyny jaki teraz znam to podstawianie, każdej (co wydaje mi się idiotyczne :D )
--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0
  1. Takie coś odpowiada?
    procedure TForm1.ListBox1Click(Sender: TObject);
    var
    F: textfile;
    Buf:string[50];
    begin
    AssignFile(F, ListBox1.Items.Strings[ListBox1.ItemIndex]);
    Reset(F);
    Read(F, Buf);//odczyta sizeof(Buf) znaków, czyli tutaj jakieś 50, jak chcesz więcej możesz zmienić typ danych
    RichEdit1.Lines.Add(Buf);
    CloseFile(F);
    end;
    --Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)
0

&gtustawia tylko głośność wave-ów ale przecież do pogłaszania są 2 suwaki

bo są dwa kanały czy jak to sie tam nazywa ;P--Spin
(Delphi 5 Enterprise)

0

Noto w SPACJA końcu powiecie mi jak policzyć wyrazy czy nie
pozdrow.

0

Jak tak bardzo chcesz:
0.
var
liczba, pos, dl, znak:integer;
spacja:boolean;
begin
dl:=Length(RichEdit1.Text);
pos:=0;
liczba:=0;
spacja:=true;
with RichEdit1 do
while pos&ltdl do begin
znak:=Ord(Text[pos]);
if (znak=32)or(znak=10)or(znak=13)or(znak=9) then
spacja:=true
else
if spacja then begin
spacja:=false;
Inc(liczba);
end;
Inc(pos);
end;
ShowMessage('Liczba wyrazów: '+inttostr(liczba));
end;
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0