ListView

0

Znacie może jakiś darmowy komponent do Delphi podobny do ListView, ale gdzie do komórek można dodać komponent np. Gauge albo ProgressBar...??? Proszę o pomoc! :) {hello}

0

Nie znam komponentu, ale może pobawisz się z Canvas i będziesz rysował po ListView ?--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

Tak jasne :) dzieki za checi ale nie skorzystam, bo rysuj sobie 25 paskow postepu i jeszcze je zacznij animowac czyli wprowadzac w ruch...zycze powodzenia!

P.S. To ma byc cos takiego jak jest w Kazaa w sekcji gdzie sie sciaga!

0

To może utworzysz komponent pochodny, który używałby zmodyfikowanego TListItem?--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

Dryobates napisał:
To może utworzysz komponent pochodny, który używałby zmodyfikowanego TListItem?

A moze Ty to zrobisz to jest duzo roboty... :) a ja nie mam czasu, wole wyszukac gdzie na necie... {brawo}

0

Nie lubisz się wprawiać :) Czasem znalezienie czegoś w sieci może zająć napraaaaaaaaaaaawdę dużo czasu :)--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

Witam
Chyba o to chodzi ???

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
r: TRect;
pb: TProgressBar;
begin
Listview1.Columns.Add.Width := 100;
Listview1.Columns.Add.Width := 200;
Listview1.ViewStyle := vsReport;
Listview1.Items.Add.Caption := 'Text';

r := Listview1.Items[0].DisplayRect(drBounds);
r.Left := r.Left + Listview1.columns[0].Width;
r.Right := r.Left + Listview1.columns[1].Width;

pb := TProgressBar.Create(Self);
pb.Parent := Listview1;
pb.BoundsRect := r;
pb.Position := 30;
Listview1.Items[0].Data := pb;
end;

  • Change the ProgressBar Position
  • ProgressBar Position ändern

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var
pb: TProgressBar;
begin
pb := TProgressBar(Listview1.Items[0].Data);
pb.StepIt;
end;

Pozdrawiam

0

Seba masz u mnie duże piwo, bo ślęczałem nad tym kilka dni...powiedz mi jeszcze co można by było zrobić, aby przy np. zmianie rozmiaru kolumny progressbar zmieniał się razem z nią...tyko tutaj jest ból bo zrobiłem coś takiego, ale jak zmnejsze z wiekszego rozmiaru na mały to ListView sie nie odżwieża nawet po użyciu refresh...poradź coś {brawo} {browar}

0

Witam
Najprosciej to chyba zablokowac ta kolumne z progressbar zeby nie mozna bylo zmieniac jej rozmiaru. Zrob rozsadny rozmiar i po klopocie. Aktualnie nie mam czasu ale posiedze nad tym problemem moze cos wymysle

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1