Troche PHP...

0

Jak w PHP zrobić, żeby pokazywał danych użytkowników on-line, mając ich dane ( tak jak jest to zrobione na tym forum ) ???

0

Jezeli chodzi Ci o zalogowanych uzytkownikow to nie ma problemu, trudniej jest jezeli chcesz zliczac wszystkich ktorzy sa aktualnie na stronie. Sprecyzuj o co Ci chodzi.--h{eXP5pTFFFFF5I0P_5WF5&gtFPZ15GG15R_OO15W[email protected]!!$-zz-z}MDME

0

Tak jak jest an tym forum Podaje jacy są, ile siedzą i ich IP :-)

0

Hejka Pregusia !
Musze przyznac, ze pierwzy raz widze na forum 'zenskiego' posta... hmm
Jesli zas chodzi o wyswietlanie aktualnych userow na stronie, ich IP, host itp. to masz tu przykladzik, ktory wyswitla ci obecna liczbe gosci na twojej stronce:

-CUT HERE-

  • czas przez jaki użytkownik po wejsciu na stronę będzie uważany za podłaczonego (w sekundach)
    $assumed_time=300;

  • katalog w którym skrypt ma przechowywać dane
    $data_dir="data";

function add()
{
global $assumed_time, $data_dir, $REMOTE_ADDR;

$ctime=time();

$file=fopen("$data_dir/users", "r");
flock($file, 1);

while(!feof($file))
{
$addr=chop(fgets($file, 100));
if($addr)
$users[$addr]=(int)chop(fgets($file, 100));
}

$users[$REMOTE_ADDR]=$ctime+$assumed_time;

flock($file, 3);
fclose($file);

$file=fopen("$data_dir/users", "w");
flock($file, 2);

$n=0;

while(list($user, $exp_time)=each($users))
{
if($exp_time>$ctime)
{
fputs($file, "$user\n$exp_time\n");
$n++;
}
}

flock($file, 3);
fclose($file);

$rec=file("$data_dir/rec");
if($n>(int)$rec[0])
{
$file=fopen("$data_dir/rec", "w");
flock($file, 2);

  fputs($file, "$n");

  flock($file, 3);
  fclose($file);

}
}

function display()
{
global $assumed_time, $data_dir, $REMOTE_ADDR;

$ctime=time();
$n=0;

$file=fopen("$data_dir/users", "r");
flock($file, 1);

while(!feof($file))
{
$addr=chop(fgets($file, 100));
if(!$addr)
break;

  $users[$addr]=(int)chop(fgets($file, 100));
  if($users[$addr]>$ctime)
     $n++;

}

echo($n);
}

switch($ACTION)
{
case "ADD":
add();
break;

case "DISPLAY":
display();
break;

case "STAT":
stat();
break;

case "":
add();
display();
break;
}

?>

-CUT HERE-

I teraz tak skarbie : zapsiz sobie to co masz wyzej np,: jako osoby.php i zaladuj na server.
Stworz sobie dwa pliki : USER i REC wrzuc je do katalou data i nadaj im uprawnienia 666 .
Teraz jezeli chcesz wyswitlic na stronie ilosc osob to piszesz tak:

Pozdrawiam.. {hello}

--==|)ev |\|ull==--

0

|)ev ||ull napisał:
Hejka Pregusia !
&gtMusze przyznac, ze pierwzy raz widze na forum 'zenskiego' posta... hmm

Dlaczego żeńskiego??--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

|)ev |\|ull napisal:

Musze przyznac, ze pierwzy raz widze na forum 'zenskiego' posta...

No wlasnie, dlaczego zenskiego ?
po przeczytaniu innych postow pregusi wydaje mi sie ze to jest on a nie ona ;)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
|)ev |\|ull napisal:
&gt&gtMusze przyznac, ze pierwzy raz widze na forum 'zenskiego' posta...
&gt
&gtNo wlasnie, dlaczego zenskiego ?
&gtpo przeczytaniu innych postow pregusi wydaje mi sie ze to jest on a nie ona ;)
&gt

Ale problem - wejdźcie na stronę Rafała i się przekonajcie :D--You may say I am dreamer...

0

Jestem facetem :-) Dzięki za odpowiedź |)ev |\|ull :-)

0

pregusia napisał:
Jestem facetem :-) Dzięki za odpowiedź |)ev |\|ull :-)

To ja od jutra jestem Sylvia_17_napalona

piechnat

0

Hejka ludziska..

Pregusia - sorry, sorry i jeszcze raz sorry.. nie mialem okazji czystac twoich innych postow wiec nie wiedzialem, ze jestes facetem. a tak poza tym to sie dziwicie... taki nick.. (nie mwoei, ze zly)wiec dla osoby, ktora nie zna Rafala to byla by kobieta...

Oki.. jeszcze raz sorry Rafal !!

{glowa}

--== |)ev |\|ull ==--

0

piechnat napisał:
&gtTo ja od jutra jestem Sylvia_17_napalona

Sylvia_17_napalona ale masz seksi czcionkę :D --Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

Wracajac do tematu...
Nie lepiej zrobic takie logowanie obecnych osob np. do tabeli MySQL? ;)--&lt? $a="6d6c73202d2054686520617274206f66207765622070726f6772616d696e67";$b=explode("|",chunk_split($a,2,"|"));for($c=0;$c&ltcount($b);$c++)print(chr(hexdec($b[$c]))); ?&gt

0

Ale ja już mam wszystkie tabele porobione z userami :-) Chce tylko wiedzieć jak zrobić tak jak jest na tej stronie (Obecni użytkownicy, najdużej zalogowany itp). Tamten przykład jest ciekawy, ale wolał bym oparty na MySQL :-)

0

pregusia napisał:
Ale ja już mam wszystkie tabele porobione z userami :-) Chce tylko wiedzieć jak zrobić tak jak jest na tej stronie (Obecni użytkownicy, najdużej zalogowany itp). Tamten przykład jest ciekawy, ale wolał bym oparty na MySQL :-)

Hehe :) Prowadze chat na wapie gdzie info o obecnych osobach jest przechowywane wlasnie w tabeli mysql...
Ale tak to zapisujesz np. IP lusera oraz TIMESTAMP do tabeli, a pozniej sprawdzasz czy dane (timestamp) sie zmienily w ciagu np. 5 minut...--&lt? $a="6d6c73202d2054686520617274206f66207765622070726f6772616d696e67";$b=explode("|",chunk_split($a,2,"|"));for($c=0;$c&ltcount($b);$c++)print(chr(hexdec($b[$c]))); ?&gt

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1