ListView & host

0

Jak dodawać linijki do ListView i jak na podstawie ip znaleźć nazwę hosta (w deplhi ofkoz). Bardzo proszę o pomoc!!!--===================================
Prezes, Delphi 6 Ent.

0

jak dodawac linijki do ListView:
ListView1.Items.Add.Caption := '4programmers';

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Jak na podstawie IP znaleźć nazwe hosta:

Dodaj do listy modulów: uses słowo winsock

function IPAddrToName(IPAddr : String): String;
var
SockAddrIn: TSockAddrIn;
HostEnt: PHostEnt;
WSAData: TWSAData;
begin
WSAStartup($101, WSAData);
SockAddrIn.sin_addr.s_addr:= inet_addr(PChar(IPAddr));
HostEnt:= gethostbyaddr(@SockAddrIn.sin_addr.S_addr, 4, AF_INET);
if HostEntnil then
begin
result:=StrPas(Hostent^.h_name)
end
else
begin
result:='';
end;
end;

A żeby wyświetlić na labelu host z IP wpisanego do Edita wystarczy:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Label1.Caption:=IPAddrToName(Edit1.Text);
end;

Pozdrawiam {hello}

0

DZIĘKI!!!! {hello}

0
  1. Mam jeszcze dwa pytania: jak dorzucić do linijki z Itemem również subitema?
    Jak pisze:

ListView1.Items.Add.Caption :='1';
ListView1.Items.Add.SubItems.Add('nr_jeden');

to mam subitema w drugiej linijce...

2.Jak zrobić skan kompów w lanie?
ping. Ale jak klikam connect'a, to wywala błąd, że nie może się połączyć...
clientsocket. Ok. Mam procedure, która przy pozytywnym połączeniu dopisuje do listy aktywny ip-na każdym kompie mam mój program, który ma otwarty port - jak klient sie połączy to dopisuje sobie do listy, a jak jest błąd to w socket.error jest

errorcode:=0;
clientSocket1.Active:=False;

tylko, że to nie zawsze działa. zwłaszcza serwer grymasi... Jeszcze wprawdzie nie testowałem tego w lanie, ale na localhoście-tu po skanie 127.0.0 0-254 już w trzeciej pętli (127.0.0.3) wyskakują błędy z textem 'Windows socket error: (10055) on API 'connect''.

Więc jak mogę zrobić skan? Pingiem, soketem?

0

prezes napisal:

  1. Mam jeszcze dwa pytania: jak dorzucić do linijki z Itemem również subitema?

moze pan zrobic tak:
ListView1.Items.Item[{nr_itema np.}0].SubItems.Add('4programmers') ; ---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Ja się męcze z podobnym programem co prezes.
tyle że ja niemam żadnego programu na kompach w sieci.
U mnie sam skanuje adresy od do (jakie mu podam) czy sieć czy internet.
I w LisView dodaje mi każdy kolejny adres + stan 'aktywny' bądź nieaktywny' + Nazwe HOST kompa. A na koniec zapisuje liste do pliku.
{brawo} {brawo} {brawo}

0

Luki to prześlij mi moze bym coś skozystał z tych kodów bo jak wiesz
' Nauka czyni mistrza '
' nauka to potęgi klucz , ucz sie , ucz'

wielkie dzieki :-) ;)

[email protected]--&gt &gt ( DELPHI 5 ) &lt &lt
&gt &gt &gt DELPHI 6 &lt &lt &lt

0

Swoja droga też chętnie bym zerknął, bo u mnie coś grymasi :-( ... JAk amsz chwile, to kliknij na link: [email protected] ... Z góry dzięki...--===================================
Prezes, Delphi 6 Ent.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0