Dllka i szyfrowanie

0

Poniewaz czesto zachodzi potrzeba zasztfrowania jakis tam danych i za kazdym razem musze od poczatku pisac procedure szyfrujaca a wpadlem na pomysl na napisanie dllki ktora zawiearalaby ta procedure :-) . A teraz moje pytanie: moja dllka musialby pobierac zmienna (powiedzmy haslo:string;) z programu. Jak cos takiego zrobic? :( --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

eee.... wywolac z dll-ki procedure z parametrem w ktorym bylby ten string?--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

No fakt. Nie pomyslalem o tym w ten sposob:-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

he he he...--Vroc
&ltDelphi Knight&gt

0

Vroc napisał:
eee.... wywolac z dll-ki procedure z parametrem w ktorym bylby ten string?

proponuje zamienic string na pchar. wprzeciwnym wypadku sa problemy zwiazane z obsluga pamieci. przeczytaj dlugi komentarz ktory delphi wstawia na poczatku dll-ki--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

No fajnie chcialem sprawdzic jak dziala i...

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
DLL : THandle;
p : procedure;
begin
DLL := LoadLibrary('szyfrowanie.dll'); try
@p := GetProcAddress(DLL, 'szyfrowanie');
if @p = nil then null;
p;//jak chce tu walnac parametr to kompilator mi wyskakuje ze jest za duzo parametrow
finally
FreeLibrary(DLL);
end;
end;

w dllce jest taka procedura:
procedure szyfrowanie(Text, Algorytm : String);stdcall;

--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Procedura powinna być zadeklarowana:
var
p : procedure(Text, Algorytm : string);stdcall;

a było by lepiej gdybyś zrobił tak jak sugerował pq czyli procedure(Text, Algorytm : PChar). ;) --Pozdrowienia {hello}
Chodek ;)
Delphi 6

0

No wlasnie mialo cos takiego byc ale skopiowalem nie ten text. Ale moze ktos mi powie jak wywolac procedure z dllki z parameterem:-)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

żebyś nie miał zanych wątpliwości zobacz sobie jakiś standardowy unit (te które Od razu dopisują się do twojego). Tam jest deklaracja procedury razem z parametrami a potem wskazanie że procedura znajduje się w takim a takim dll.--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1