Cyferkowy Edit

0

Potrzebuję czegoś w stylu komponentu edit, ale takiego, żeby można było wpisywać tylko cyfry (nie litery i nie znaki interpunkcyjne). Czy ktoś wie jak uzyskać taki efekt? :-)

0

Wstaw edit na formę i w zakładce Events OnKeyPress wpisz

if not (Key in ['0'..'9',',','.',#8]) then
begin
Key := #0;
Beep;
Exit;

0

Sorki nie doczytałem
Wstaw edit na formę i w zakładce Events kliknij podwójnie na puste pole obok OnKeyPress wpisz
if not (Key in ['0'..'9',#8]) then
begin
Key := #0;
Beep;
Exit;
end;

0

sa rowniez gotowe komponenty np. standardowy SpinEdit czy tez MaskEdit
innych poszukaj na torry's :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:
sa rowniez gotowe komponenty np. standardowy SpinEdit czy tez MaskEdit
&gtinnych poszukaj na torry's :)
&gt
&gt--
http://www.torry.net

0

Dzięki :-)

0

LKS napisał:
sa rowniez gotowe komponenty np. standardowy SpinEdit czy tez MaskEdit

No co ty, LKS, z ustawieniem MaskEdita jest tyle klopotu, ze znacznie lepiej napisac wlasne OnKeyPress/Down. Albo ja jestem z glupi na MaskEdita... ;) --Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisal:

No co ty, LKS, z ustawieniem MaskEdita jest tyle klopotu, ze znacznie lepiej napisac wlasne OnKeyPress/Down. Albo ja jestem z glupi na MaskEdita...

no co ty, mistrzu
wcale za glupi nie jestes hehe
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Po co się bawić w jakieś komponenty jak wystarczy wpisać 5 linijek kodu?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1