Modyfikowanie pliku

0

Czy zna ktos jakas metode aby zmodyfikowac dowony plik ale chodzi mi o zmodyfikowanie tylko poczatku tego pliku tak aby przy probie otworzenia go pojawil sie blad i nie moznaby bylo go otworzyc. Ale jednoczesnie abym mogl z powrotem go przywrocic i zeby dzialal. Chcialbym napisac program ktory zamienialby duze pliki bo szyfrowanie ich trwa dosc dlugo a zmienianie pierwszych bajtow nie powinno trwac za dlugo. Domyslam sie ze to potrzebny bedzie assebler ale ja go znam tak samo ja dialekt mongolskiD. Wiec jak ktos moglby mi pomoc to bede wdzieczny.--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Mogl bys zrobic program, ktory dokleja na poczatek takiego exca, inny program
np. program ktory wyswietla text o bledzie, ale najprostsze antywirusy go z tamtad
wykurza.

0

Dlatego chce zmienic powiedzmy pierwszy bajt pliku ale w taki sposob aby mozna go bylo z powrotem przywrocic plik modyfikujac pierwszy bajt na taki jaki byl na poczatku--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Pedros napisał:
Dlatego chce zmienic powiedzmy pierwszy bajt pliku ale w taki sposob aby mozna go bylo z powrotem przywrocic plik modyfikujac pierwszy bajt na taki jaki byl na poczatku
&gt
zmien bajty przez xor jakas wartosc (lub rozne wartosci dla kolejnych bajtow). Zeby odtworzyc zrob ponownie xor z tymi samymi wartosciami.--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

No dobra to juz wiem jak to zrobic ale jak zrobic zeby zaszyfrowac tylko pierwszy bajt pliku--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Pedros napisał:
No dobra to juz wiem jak to zrobic ale jak zrobic zeby zaszyfrowac tylko pierwszy bajt pliku

var
F: file of byte;
bajt:byte;
const
mojkod :byte=$ab; //na przyklad
begin
AssignFile(F,'nazwapliku.exe');
Reset(F);
Read(F,bajt);
bajt:=bajt xor mojkod;
Seek(F,0);
Write(F,bajt);
CloseFile(F);
end;
--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Wielkie dzieki pq dziala. Wlasnie cos takiego chcialem uzyskac--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1