jak rozpoznac język systemu

0

elo
Jak napisac aplikacje ktora by rozpoznawala jezyk systemu np: polski, angielski (chodzi tylko o polski i niepolski)

thx

0

Spróbuj po sprawdzać czy są polskie litery , if sa then polski else not polski ;)--Pozdrowienia {hello}
Chodek ;)
Delphi 6

0

Dośc głupi sposób - chociaż zalezy gdzie te litery sprawdzasz. Ale zwróć uwagę na to że może być po prsotu kodowanie z Polskimi.

0

Rzeczywiście głupi pomysł :[[ z tym sprawdzaniem znaków :[[ . To chyba znak ze o 2 : 23 wyłączył mi sie rozum ;) :[[ .--Pozdrowienia {hello}
Chodek ;)
Delphi 6

0

To powinno zalatwic sprawe...korzystalem z windowsowskiego pliki win.ini i tam sa zawartw informacje o jezykach, walutach i inncyh badziewiach :)

VAR INI:TIniFile;
s:string;
begin
try
Ini:=TIniFile.Create('win.ini');
s:=Ini.ReadString('intl','sCountry','nie wiadomo');
if s = 'Poland' then Form1.caption:='Jezyk polski';
finally
Ini.Free;
end;

tam sa jeszcze inne informacje na temat jezyka...
iCountry=48 - to tez znaczy, ze jezyk jest polski
sLanguage=plk jak wyzej
Także te powyzsze wartosci mozna wstawic do Ini.ReadString('intl',sLanguage,'costam');

0

Jeśli sie nie mylę:

Label1.Caption:=Languages.NameFromLocaleID[SysLocale.DefaultLCID];--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0