Jeszcze jedno pytanko - raczej porada...

0

Do komunikacji typu klient serwer, tzn. z klienta wysylane sa polecenia do serwera i na serwerze wykonywane procedury, tylko jak by to bylo najlepiej zrobic na zasadzie przesylania string'ów i rozpoznawane przez serwer czy jakoś inaczej? np. Klient wysyla --&gt 'zamknijsystem' ==&gtserwer if str='zamknijsystem' then zamknijsystem; :)

0

Ja to mniej wiecej tak robilem. Kiedys zrobilem tak

type
TPakiet = record
ID: Byte;
Od: String;
Do: String;
Tresc: String;
end;

var Pakiet: TPakiet;

potem wysylane/odbierane sa takie pakiety Pakiet.ID+#0+Pakiet.Od+#0+Pakiet.Do+#0+Pakiet.Tresc, po odebraniu bylo to rozszczepione z powrotem na kawalki i wykonywane w/g ID. Czyli np.
case PakietID of
...
end;

jak sie mozna domyslic to byl program do gadania :)
--sys:&gt logout....

0

Sheitar napisał:
Ja to mniej wiecej tak robilem. Kiedys zrobilem tak
&gt
&gttype
&gt TPakiet = record
&gt ID: Byte;
&gt Od: String;
&gt Do: String;
&gt Tresc: String;
>end;
&gt
&gtvar Pakiet: TPakiet;
&gt
&gtpotem wysylane/odbierane sa takie pakiety Pakiet.ID+#0+Pakiet.Od+#0+Pakiet.Do+#0+Pakiet.Tresc, po odebraniu bylo to rozszczepione z powrotem na kawalki i wykonywane w/g ID. Czyli np.
&gtcase PakietID of
&gt...
>end;

Ok...ale to nie będzie raczej do gadania, aha a wysyłałeś to przez komponent ClientSocket i ServerSocket? i powiedz mi jeszcze w czym ta metoda jest lepsza od zwykłego string'a?

0

OnoMaTO napisał:
&gta wysyłałeś to przez komponent ClientSocket i ServerSocket? i powiedz mi jeszcze w czym ta metoda jest lepsza od zwykłego string'a?

Tak to bylo robione na ClientSocket i ServerSocket. A roznica.. w koncu to i tak jest zwykly string tyle ze pogrupowanie go w ten sposob pozwala upchnac wiecej informacji. Lepiej jest miec wszystko w jednym niz sie troszczyc o kolejnosc w wypadku gdyby te informacje wysylalo sie pod rzad.--sys:&gt logout....

0

Z czystej ciekawosci:

czy to:
&gt
&gttype
&gt TPakiet = record
&gt ID: Byte;
&gt Od: String;
&gt Do: String;
&gt Tresc: String;
>end;
&gt
naprawde dzialalo? Przeciez:

  1. pole nie moze sie nazywac Do bo to jest zastrzezone slowo jezyka
  2. w polu string bedzie tylko wskaznik do (dlugiego) lancucha, ktory na drugim kompie bedzie bezuzyteczny...--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: F1

0

pq napisał:
&gtnaprawde dzialalo? Przeciez:

to dzialo tyle ze ten rekord co tutaj zamiescilem to tylko taki przykladowy byl.--sys:&gt logout....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0