Co jest nie tak?

0

Witam
czy ktos moglby mipowiedziec, co jest nie tak z tym kodem? nie chce mi sie skomplilowac... ;( :[[ :(
procedure FormCreate(Sender: TObject);
var
nc:integer;
c:integer;
mc:integer;
begin;
nc:=0;
mc:=0;
c:=0;
repeat
begin
Form1.Zegar.Text:=inttostr(nc) + 'Nc ' + inttostr(c) + 'C ' + inttostr(mc) + 'Mc';
sleep(100);
nc:=nc+1;
if nc=50 then
begin
nc:=0;
c:=c+1;
end;
if c=70 then
begin
c:=0;
mc:=mc+1;
end;
if mc=24 and if c=40 then
begin
nc:=0;
c:=0;
mc:=0;
end
until form1.stop.down=true;
end;

PS
Mam delphi 5 --Pozdrawiam {hello}
Delphi, Pascal

0

Przypuszczam, ze powinno byc:
if (mc=24) and (c=40) then
begin
nc:=0;
c:=0;
mc:=0;
end

Jak na forum pytasz o przyczyne bledu w kompilacji, to warto podac w ktorej linijce kodu i jaki blad wyskakuje.--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: F1

0

wyskakuje mi w linijce until...
wywala, ze typ jest nieprawidlowy :[[ --Pozdrawiam {hello}
Delphi, Pascal

0

pq napisał:
Przypuszczam, ze powinno byc:
&gtif (mc=24) and (c=40) then
&gtbegin
&gtnc:=0;
&gtc:=0;
&gtmc:=0;
&gtend

Pq ma racje, ale powiedźcie mi co to jest za funkcja, bo ja się z nią nie spotkałem : form1.stop.down=true; ???

0

No właśnie to jest właśnie w Until... Zobacz dokładnie co napisałeś, ja się nie spotkałem z Form1.Stop.Down=true i to jeszcze bez := ....

0

OnoMaTO napisał:
No właśnie to jest właśnie w Until... Zobacz dokładnie co napisałeś, ja się nie spotkałem z Form1.Stop.Down=true i to jeszcze bez := ....

To ze napisal bez := jest jak nabardziej w porzadku, bow until jest warunek, a nie przypisanie!!

wlasciwosc down komponentu (o ile to komponent) stop musi byc typu Boolean

aha, i jesli bedzie tego typu to wystarczy:

until Form1.Stop.Down

Co to jest ten Stop???

--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: F1

0

zwracam honor jeżeli chodzi o ten := bo zauważyłem to później, a chodziło mi raczej o pierwsze właśnie ten STOP !!! Ja nie wiem co to jest może ktoś inny wie?

0

pq napisał:
&gtCo to jest ten Stop???

A moze Stop to jakis komponent np. SpeedButton, ale to tylko Syt nam odpowie.
--sys:&gt logout....

0

Co do kodu to jakos dziwnie wyglada

repeat
begin
...
end
until ...

hmm... no dla mnie bez sensu.. pozo wyznaczac blok begin..end skoro repeat...utnil robi to sam.

repeat
...
until ...

A tak nie lepiej?--sys:&gt logout....

0

tlumacze i wyjasniam:
Form1 - nazwa formy
Stop - nazwa komponentu
down - wlasciwosc komponentu
komponent - speedbutton--Pozdrawiam {hello}
Delphi, Pascal

0

Co ten kod w ogóle ma robic? skompilowalem go i forma mi sie wcale nie pokazuje, a z tego co rozumuje ma sie skonczyc petla jak sie nacisnie speed buttona, sek w tym ze go nie widac --sys:&gt logout....

0

To chyba ma być coś na zasadzie jakiegoś zegara czy timerka odliczającego coś...a nie lepiej użyć jakiegoś komponentu, albo samego timerk'a?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1