Czy mo?żna to zrobić w php??

0

Czy można zrobić taką stronę w php, aby osoba która na nią wchodzi pisze login i haslo(które ja ustalam danym osobom), następnie inna strona się ładuje i na niej gdzieś w rogu pokazuje zalogowane osoby???

Odpowiedzi proszę przesyłać na mail

0

Mumi@ napisał:
Czy można zrobić taką stronę w php, aby osoba która na nią wchodzi pisze login i haslo(które ja ustalam danym osobom), następnie inna strona się ładuje i na niej gdzieś w rogu pokazuje zalogowane osoby???
&gt
&gt
&gtOdpowiedzi proszę przesyłać na mail

to zaprzecza idei forum. czemu miałbym, albo miałby ktoś wysyłać Ci odpowiedź na maila, skoro może to napisać tutaj, a z tej odpowiedzi korzystać bedą później inni.

od tego jest grupa o php.

btw - da sie ;)

0

odnosnie pytania, to z tego co zrozumialem, mechanizm przypomina troche skrypty typu 'ilosc osob online', tylko tutaj bedziesz podawac zalogowane osoby.

Mozna to zrobic na dwa sposoby - sesje i zwyczajnie. Oba sposoby dziela sie na zapisywanie danych do plikow lub do bazy mysql.

Napisalem kiedys taka funkcje (nie korzystajac z doswiadczen innych), ktora nie korzystala z sesji, ale dzialalo srednio spoko - niby super, ale wyswietlala tego ktory sie logowal dopiero po nastepnym odpaleniu skryptu, potem zarzucilem jakies poprawki, wiec nie bede wklejal skopanego kodu (w sumie to dosc proste :) ). Idea opierala sie na zapisywnaiu do pliku kazdego zalogowania, lacznie z czasem w ktorym sie zalogowal (dokladnym). Nastepnie przy wywolaniu strony skrypt analizowal kazda pozycje i porownywal z aktualna data, jesli uplynelo od czasu zalogowania 5 minut (tyle se ustawilem), to wywalal linie, jesli nie uplynelo, to wyswietlal ta osobe na liscie.
// petla for, przesuwajaca sie rekord po rekordzie w tablicy uzyskanej poprzez file() i dalej unset(). proste :).
Teraz wywalanie juz mamy. Nastepnie dalsza analiza - osoba zalogowana odswierza strone. Musimy albo wywalic linijke ze starym logiem zalogowania i dopisac nowa, albo ja nadpisac, zmieniajac date na aktualna.

To tyle. mam nadzieje ze jakos pomoglem.

Pozdrawiam
Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1