Memo i zapisywanie do pliku

0

Wiec tak ... zapisywanie textu z memo do pliku odbywa sie poprez Memo1.Lines.SaveToFile(plik); pytanie brzmi jak zrobic zeby plik nie byl zastepowany tylko zeby dane z memo dopisywaly sie do nigo ????

0

jezeli "plik" to string to:
(memo2 to twoj memo poboczny - daj tam wordwrap na false i visible na false)
begin
if fileexists(plik) then
begin
Memo1.Lines.loadfromFile(plik);
memo1.lines.addstrings(memo1.lines); - a moze addstring zobacz :)
Memo1.Lines.SaveToFile(plik);
end else
begin
Memo1.Lines.SaveToFile(plik);
end;

end;

0

Chyba powinno byc:

&gtMemo2.Lines.loadfromFile(plik);
&gtmemo2.lines.addstrings(memo1.lines); - a moze addstring zobacz :)
&gtMemo2.Lines.SaveToFile(plik);
&gtend else
&gtbegin
&gtMemo1.Lines.SaveToFile(plik);
&gtend;
&gt
&gtend;
A w ogole to moze zamiast wstawiac statyczne dodatowe Memo do programu zrobic dynamiczna zmienna (obiekt) klasy TString i wszystko, co jest u Ziombera robione z Memo2.Lines robic z tym obiektem, a na koniec go zwolnic?
--Pawel

Delphi6

0

A ja zawsze myslalem ze to ma byc tstringlist - hmm i moze dlatego wszystko sie potem psuło

ale racja- zle tam napisałem :(

Znowu nie przeczytałem co napisałem :]]]]

hehe, dzieki pq!!

0

Oj ja tez nawalilem, klasa jest TStrings, a nie TString !!!! Oczywiście!!!!--Pawel

Delphi6

0

Dzieki chlopaki co ja bym bezwas zrobil {browar} I Love Forum :) he he

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1