Jak to zrobić: SpeedButton + Glyph

0

Cześć!
na pewno znacie na moje pytanie odpowiedź, to jest bardzo (pewnie) dla Was proste ale nie dla mnie więc prosze Was o pomoc, a mianowicie:

Mam speedbuttona i glypha na nim , i jak zrobic ze jak najade na speedbutona to mi sie pojawi drugi glyph a jak zjade to ten oryginalny (czyli pierwszy) - coś w podobie metody z html-a MouseOver :)
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!

0

OnMouseMove spedbuttona i formy :

na formie = glyph nr. 1
na buttonie = glyph nr. 2--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

a dokladniej :

procedure TForm1.SpeedButton1MouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState;
X, Y: Integer);
begin
SpeedButton1.Glyph.LoadFromFile('c:\plik_nr_1.bmp');
end;

procedure TForm1.FormMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,
Y: Integer);
begin
SpeedButton1.Glyph.LoadFromFile('c:\plik_nr_2.bmp');
end;--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

0

No tak, ale jak zrobić żeby obrazy pobierał z ImageList1?

0

Adrian16 napisał:
No tak, ale jak zrobić żeby obrazy pobierał z ImageList1?

Moze jakos tak

procedure TForm1.SpeedButton1MouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState;
X, Y: Integer);

var
obrazek:Tbitmap;
begin
obrazek:=Tbitmap.Create;
imagelist1.getbitmap(0, obrazek); //0 to index bitmapy w imagelist
SpeedButton1.Glyph:=obrazek;
obrazek.free;
end;

pisane z glowy, bez sprawdzania

aha, moze lepiej obrazek zrobic globalny dla formy, zeby go nie tworzyc i zwalniac ciagle--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1