Sortowanie inaczej

2002-03-14 10:34
Imperior
0

Mam pytanie:
Czy ktoś ma pomysł zrobić takie sortowanie jak w Windows Communikatorze tzn.
Są ksywki, ale są sortowanie według alfabetu i statusu (najpierw aktywni wed. alf. , potem ze statusem zaraz wracam, niedostępni , i ci co nie chcą aby im przeszkadzać).--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 10:43
Anonim
0

Hmm, 2 rzeczy przychodza mi do glowy (zakladam, ze masz rekord lub cos w tym rodzaju, a wnim pola m.in. ksywka i status, no i rekordy sa w tablicy):

  1. Posortuj najpierw wg ksywek, potem wg statusu. To bedzie dzialac dla takich sortow ktore nie zaburzaja juz istniejacej struktury. Ktore to sorty? Skysh bedzie wiedzial.

  2. Posortuj wg statusu, potem wyjmij grupy z jednym statusem do oddzielnych tablic, kazda posortuj wg ksywek, i przenies z powrotem. Oczywiscie do wyjecia sortowanie wg statusu nie jest potrzebne, ale jakos czuje ze tak bedzie szybciej. Jesli nie posortujesz bedziesz musial dla wyciagajac kazdy status przeszukac od nowa glowna tablice i przenosic po jednym. A potem konstruowac glowna tablice niejako od nowa. W posortowanym mozessz tylko wyznaczyc granice grup z jednym statusem i przerzycac do dodatkowych tablic Move'm.--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:35
Skysh
0

Jasne ze bedzie wiedzial. Metoda druga z gory odpada. To nie jest to. Po primo dluzej dziala, a po sekundo strashnie skomplikowane jest dzielenie i sortowanie dzialow. Pierwsza jest oki. Jesli kcemy posortowac wg. kilku danych, to sortujemy od najmniej znaczoncej (tu ksywka) do najbardziej. Algorytm musi zachowywac kolejnosc elementow rownowaznych w danym sortowaniu (w tym przykladzie te same ksywki). Algorymy takie to oczywiscie prosta zamiana, bombelki, quicksort, sortowanie przez scalanie przy odpowiedniej implementacji, heapsort chyba niestety nie, ale nie jestem pewien. Polecam quicksort w tym przypadku.--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:47
pq
0

Oj, szkoda ze heap nie... Przydaloby mi sie.--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:47
Skysh
0

Nie jestem pewien, sprawdze na jutro. A dlaczego nie odpisales na mejla??--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:49
pq
0

odpisalem!
wyslac jeszcze raz?--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:49
Skysh
0

Na [email protected]?? Nie doshlo.....--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:50
pq
0

Na [email protected]

Uzylem Reply--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:52
Skysh
0

Nic nie ma, wyslij jeszcze raz, jesli mozesh...--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

Pozostało 580 znaków

2002-03-14 14:53
pq
0

Poszlo na [email protected]--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0